Cerulean och Flotation är de största vinnarna i skotsk offshoreleasing

Den största vinnaren i anbudet är Cerulean Winds med tre 1 gigawatt-stora projekt som går ut på att leverera förnybar el direkt till olje- och gasinfrastruktur (TOG). Foto: Cerulean Winds

I en skotsk leasingupphandling kunde utvecklare ansöka om rättigheter att utveckla havsbaserade vindkraftsprojekt som antingen minskar utsläppen från Nordsjöns olje- och gassektor eller innovativa projekt i mindre skala.

Crown Estate Scotland, som förvaltar Skottlands havsbotten, har tillkännagett vinnarna av en anbudsomgång som enligt myndigheten är den första i sitt slag i Storbritannien, skriver Crown Estate Scotland i ett uttalande.

Ansökning av havsbottensrättigheter

Den så kallade INTOG-licensrundan (Innovation and Targeted Oil & Gas) syftar till att locka till sig investeringar i innovativa havsbaserade vindprojekt, samt hjälpa till att minska koldioxidutsläppen i Nordsjön.

INTOG-processen har gjort det möjligt för utvecklare att ansöka om havsbottenrättigheter för att utveckla vindkraftsprojekt till havs som antingen minskar utsläppen från olje- och gassektorn i Nordsjön – genom att tillhandahålla förnybar el direkt till olje- och gasinfrastruktur (TOG) – eller består av innovativa projekt i mindre skala (IN) på 100 megawatt eller mindre.

Största vinnare

Enligt Crown Estate Scotland skiljer sig alltså INTOG-processen från tidigare anbudsrundor som tidigare genomförts i Storbritannien.

13 av totalt 19 sökande har erbjudits exklusivitetsavtal. Den största vinnaren i anbudet är Cerulean Winds med tre 1 gigawatt-projekt som går ut på att leverera förnybar el direkt till olje- och gasinfrastruktur (TOG). Flotation Energy vann två andra projekt, även de i TOG-programmet, på 1350 megawatt respektive 560 megawatt. Total Energies höjde den minsta kapaciteten i landet i form av 3 megawatt.

Den sammanlagda kapaciteten i anbudet uppgick till 5,5 gigawatt.

Källa: INTOG