EnBW fattar det slutliga investeringsbeslutet om Vestas havsbaserade vindpark

EnBW:s Offshore vindpark. Foto: EnBW, kredit: Rolf Otzipka

Energibolaget EnBW har sålt nästan hälften av sina tyska havsvindsprojekt och fattar samtidigt det slutliga investeringsbeslutet om vindparken He Dreiht, som ska byggas utan stöd.

Det kommer att kosta cirka 2,4 miljarder danska kronor för att bygga vindkraftsprojektet He Dreiht till havs, som planeras utrustas med Vestas-turbiner.

Det uppger EnBW i ett tillkännagivande, där det också framgår att det tyska energibolaget har sålt 49,9 procent av projektet. Köparna är bland annat de danska pensionsfonderna PKA, Pensam, Storebrandt, Akademikerpension och Lærnernes Pension som investerat genom AIP-samarbetet som även består av norska Storebrand och en grupp schweiziska investerare.

Villkorad order

He Dreiht-projektet kommer att ha en storlek på 960 megawatt och en villkorad order har skickats till den danska turbintillverkaren på 64 turbiner av typen V236-15,0 megawatt.

Planen är att vindkraftsparken till havs ska stå klar i slutet av 2025.

Stort steg

- Det slutliga investeringsbeslutet för byggandet av He Dreiht havsbaserad vindkraftspark är en viktig milstolpe för att påskynda energiomställningen. Långa planeringshorisonter och omfattande förarbete inom vindkraftsindustrin till havs kräver en hög grad av framförhållning, kompetens och beredskap att fatta beslut och investera. Det här är ytterligare ett stort steg mot en kolfri energiframtid, säger Andreas Schell, vd för EnBW, i tillkännagivandet.

Det var redan 2017 som EnBW vann rätten att bygga vindkraftsparken till havs med ett så kallat nollbud, vilket innebär att projektet inte får statligt stöd.

Eventuella ytterligare elförsäljningsavtal

Hittills har EnBW dock redan tecknat flera så kallade power sales agreements (PPA) som sträcker sig över flera år. Bland annat kommer företag som Fraport, Evonik, Salzgitter och Bosch att köpa 335 megawatt.

Enbw uppger i dagens besked att bolaget pratar med andra företag om ytterligare elförsäljningsavtal.

Källa: EnBW