Ørsted deltar som enda budgivaren i ny process om havsbaserad vindkraft

Offshore vindpartnerna Ørsted och Eversource lägger bud på ett 884 megawatts projekt kallat Revolution Wind 2 inom ramen av deras federala hyresavtal utanför Rhode Island. Bild: Northeast Ocean Data-grafik.

– Det finns fler faktorer som spelar in just nu, förklarar chefen för Rhode Islands största energianbudsrunda. Dessa ger amerikanska utmaningar om havsvind en ny dimension.

År 2010 startade ett av de mest iögonfallande anbudsprocessen i havsvindhistorien. Det beror dock på betraktaren huruvida det var ett bra eller dåligt erbjudande.

En upprepning

På den tiden var Ørsted den enda deltagaren, vilket tvingade myndigheterna att acceptera ett bud på 105,1 öre/kilowattimmar – två tredjedelar högre än priset på det tidigare danska havsvindanbudet.

Nu upprepar sig åtminstone en del av scenariot. I Rhode Islands bud på upp till 1 gigawatt havsvind var Ørsted, tillsammans med partnern Eversource, därmed ensamma om att lägga bud på Revolution Wind 2-projektet på 884 megawatt.

- Även om vi hade hoppats på att se fler utvecklare komma med ytterligare förslag, vet vi också att det finns flera faktorer som spelar in just nu, säger VD för elföretaget Rhode Island Energy, Dave Bonenberger, i ett tillkännagivande.

Hett ämne

Det är ännu inte klart vad priset på budet blir. Enligt tidtabellen är det först en dag i augusti då de statliga myndigheterna ska ta ställning till anbudstävlingens vinnare.

Ändå har priserna på USA:s vindkraftsprojekt till havs varit ett mycket hett ämne under det senaste året. För i takt med de stigande kostnaderna för råvaror och komponenter och inte minst de stigande räntorna har ett antal projektutvecklare känt ångest över att avtal träffats till nu orealistiskt låga priser.

Det gäller inte minst i Rhode Islands stora grannstat Massachusetts. Här har framför allt Avangrid kämpat med näbbar och klor för att ta sig ur det 72 dollar/megawatt-i-timmen-kontraktet som bolaget säkrade 2021. Medan andra projekt – som t.ex. Ørsteds Sunrise Wind i New York – gick med förlust.

Oavsiktlig seger

Faktum är att området Ørsted nu har sänt bud till, nämligen till upphandlingen på Rhode Island, skulle ursprungligen handla om byggandet av vindkraftsverk till havs för New York i den stora statens uppföljningsrunda. Det danska energibolaget förlorade dock den konkurrensen till Equinor 2021.

Det kan nu visa sig bli en oavsiktlig seger för Ørsted. De projekt som hittills kommit ut ur Revolution Winds inbjudna havsvindsområde har i alla fall varit till något högre priser; Under 2018 slöts kontrakt med myndigheterna i Rhode Island respektive Connecticut för 98,43 dollar/MWh (68,7 øre/kWh) och 99,5 dollar/MWh (69,5 øre/kWh) för byggande av totalt 704 megawatt.

Då utvecklades projekten fortfarande av Deepwater Wind. De kom dock in i Ørsteds ”hage” senare samma år, när den amerikanska havsvindspionjären köptes upp av det danska företaget.

I köpet ingick även USA:s enda befintliga vindkraftspark till havs, Block Island utanför Rhode Island. På sin tid säkrade man ett avräkningspris på 244 dollar/MWh (170,4 öre/kWh).

Källa: Ørsted