Danska European Energy deltar i ett australiensiskt vätgasprojekt på 3,6 gigawatt

Danska European Energy tar ett stort steg på 3,6 gigawatt in i australiensiska Solar Hydrogen Project Foto: European Energy

Den danska projektutvecklaren har förvärvat en majoritetsandel i företaget Ausstrom, som har planerat en storskalig vätgasanläggning med produktion från solceller.

European Energys PTX-planer har växtvärk. Den danska utvecklaren har precis tagit ytterligare ett steg med sina vätgasplaner genom att ta över en majoritetsandel i det australiensiska företaget Ausstrom.

Tanken bakom det hela är att European Energy ska hjälpa till att accelerera 3,6 gigawatt stora Pacific Solar Hydrogen Project. Det uppger bolaget i ett meddelande.

Nav för grön vätgas

- Jag tror att Australiens enorma energiresurser inte är begränsade till fossila bränslen, utan kan nå långt utöver det. Att vara ett nav för produktion av förnybar energi, grön vätgas och e-bränslen är det logiska nästa steget för vårt land, säger Catriona Mcleod, landschef för European Energy i Australien.

- European Energy främjar nu vind- och solmöjligheter över hela NEM (The National Electricity Market, red.), och som en av föregångarna inom e-bränslen och grön vätgas tror jag att vi är väl lämpade att accelerera den hastighet med vilken dessa projekt kan förverkligas.

Försörjer 1,5 hushåll

European Energy kommer att ansvara för utvecklingen av projektet samt förvaltningen av nätprocessen för Pacific Solar Hydrogen Project-portföljen.

Pacific Solar Hydrogen Project beräknas kunna producera långt över 100 000 ton grön vätgas per år. Denna mängd el kan försörja 1,5 miljoner hushåll.

Källa: European Energy