Nätmyndigheten Fingrids vd uppmanar: Gör ingenting som kräver el utöver det nödvändiga

Fingrid Oyj:s reservkraftverk för gasturbiner i finländska staden Forssa. Anläggningens effekt är 300 megawatt och den är utrustad med två gasturbiner. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: EsaL-74

Minusgrader och vind fortsätter pressa upp elpriserna i Finland. Men än så länge är läget inte kritiskt och planerade elavbrott inte aktuella, säger den finländska nätmyndigheten Fingrids vd Jukka Ruusunen, till tidningen Hufvudstadsbladet.

Börselen blir dyrare

Måndagen den 12 december var börselen över 60 cent per kilowattimme och den blir ännu dyrare på onsdag. Elproduktionen på måndagen var nära alla tiders rekord, enligt Fingrid.

Nästan en tredjedel av elen producerades genom elkraft. Vid 17-tiden på måndagseftermiddagen nådde elproduktionen 12 567 megawatt. Samtidigt var elförbrukningen 11 966 megawatt.

- Undvik att använda ugnen, städa och tvätta en kall dag som denna för att spara el.

– Läget är tufft, men inte kritiskt. Enligt prognosen såg den här dagen ut att blir tuff, men nu ser allt bra ut om allting fungerar som det ska. Priset är hemskt högt, men vi var rädda för att priset skulle vara ännu högre, säger Fingrids vd Jukka Ruusunen.

Stabilt högt pris

I början av veckan producerade Finland lika mycket el som vi konsumerar. Ändå sjunker inte priset. Varför?

– Det beror på att elpriset är högt i hela Norden. Hela området har det tufft och man kan inte bara titta på Finland.

Konsumtionen är hög runt hela Östersjön, säger Ruusunen och tillägger att han för tillfället är i Bryssel för att bland annat diskutera hur Polen kan hjälpa de övriga östersjöländerna med el.

I dag har Finland framför allt importerat el från norra Sverige och från elområde 3 i Sverige. Finland har i sin tur sålt el till Estland, medan Sverige importerat från Norge och Danmark.

Källa: Fingrid