Mingyangs nya rotorblad indikerar vindkraftsverk över 18 megawatt

Foto: Mingyang

Den kinesiska vindkraftstillverkaren Mingyang är redo att gå längre än 18-megawatt stora turbiner, enligt ett nytt 140-meters rotorblad som Recharge News avslöjade nyligen som en del av lanseringen.

Under en lansering signalerar den kinesiska OEM att ett havsbaserat vindkraftsverk med 140-meters vingar hägrar i horisonten, även om tidtabellen fortfarande är okänd.

”Bryter tröskeln”

Enligt medierapporter noterar OEM att man snart är redo att tillkännage en ny turbin med 140-meters blad för att "bryta tröskeln på 18 megawatt", skriver Recharge.

Som jämförelse kan nämnas att det nyligen avtäckta 18 megawatt stora vindturbinen som utvecklats av den kinesiska konkurrenten CSSC Haizhuang använder ett 128-meters blad, medan Vestas 15 megawatt-enhet har blad på 115,5 meter.

Tillverkaren uppger också att en 18 megawatt stor turbin utrustad med bladet kan generera 80 gigawattimmar per år – eller tillräckligt för att möta elbehovet för 100 000 personer.

Planerad kommersiell produktion

Mingyang och CSSC Haizhuang har legat i framkant när det gäller att utveckla de största turbinerna de senaste åren.

Demonstrationen av en prototypgondol för den kommande H260 18 megawatt-modellen tidigare i veckan hjälpte CSSC Haizhuang att gå något framåt jämfört med Mingyangs design av ett 16 megawatt stort havsvindskraftverk.

Även om den fortfarande är en prototyp, är den senaste modellen av CSSC Haizhuang planerad att gå i kommersiell produktion under första halvåret 2024.

Källa: Recharge