Iberdrola startar produktion vid en 50 megawatt stor vindkraftspark i Polen

Vindparken Korytnica II:s el kommer att säljas under ett kraftköpsavtal (PPA) med norska Statkraft. Projektet stöds av ett kontrakt för skillnad (CfD) som säkrades i Polens fjärde auktion i juni 2021. Foto: Iberdrola

Den spanska energikoncernen Iberdrola SA (BME: IBE) meddelade nyligen att den har börjat driftsätta sin vindkraftpark på 50,4 megawatt Korytnica II i Polen, vilket kommer att höja företagets vindkraftskapacitet i polskt territorium till 163 megawatt när parken uppnår full prestanda under första kvartalet 2023.

Första kraften

Parken, som är belägen i provinsen Wegrow, i Mazowieckie-regionen, består av 14 turbiner av typ Vestas V126-vindkraftverk, vardera på 3,6 megawatt.

Projektets del vid transformatorstationen Pniewnik strömsattes i början av november och den första kraften exporterades den 20 december, två veckor före schemat, förklarade Iberdrola. Byggstart tillkännagavs i maj 2022.

I Polen driver Iberdrola också vindkraftsparken Zopowy på 30 megawatt i Opole-regionen och 82,5 megawatt i Korytnica I.

Ytterligare investeringar i EU

Gruppen tillkännagav nyligen planer på att investera 17 miljarder EUR (18,1 miljarder USD) i förnybar energi fram till 2025, eftersom den siktar på att nå 52 gigawatt installerad förnybar kapacitet vid mitten av decenniet genom att lägga till extra effekt på 12,1 gigawatt, inklusive 3,1 gigawatt landbaserad vindkraft. En del av 24 procent av den planerade investeringen kommer att användas i EU-länder, exklusive Spanien.

Källa: Iberdrola