Skottland vill ha 20 gigawatt landbaserad vindkraft fram till 2030

I Skottlands planer sägs att tillskottet av totalt 11,3 megawatt ska kunna leverera el till 19,5 miljoner hushåll. Foto: Supernode.energy company

Den skotska regeringen har beslutat att sikta på 20 gigawatt installerad vindkraftskapacitet på land till 2030. Den nuvarande kapaciteten är 8,7 gigawatt.

Utsläppen måste ner i Skottland och det har fått landets regering att trycka gaspedalen i botten och dubbla hastigheten för utvecklingen av landvind. Därmed ska det bli 20 gigawatt totalt senast om åtta år.

”Djärva och brådskande åtgärder behövs”

I Skottlands planer sägs att tillskottet av totalt 11,3 megawatt ska kunna leverera el till 19,5 miljoner hushåll.

- Vi behöver djärva och brådskande åtgärder för att tackla klimatkrisen, och den ytterligare expansionen av landbaserad vindkraft kommer att vara avgörande för att uppfylla våra klimatmål samtidigt som vi säkerställer en rättvis övergång för Skottlands energisektor, meddelade organisationen Net Zero och Scottlands energiminister Michael Matheson i ett uttalande.

De höjda ambitionerna för landvind kan verka lite iögonfallande under dessa år. Den landbaserade vindkraften har inte precis vunnit någon större popularitet bland medborgare som fruktar olägenheter från de höga turbinerna.

Källa: Net Zero