Shell och Eneco ska etablera 760 megawatt vindenergi utanför den holländska kusten

Shell är redan en aktör inom holländsk havsvind. Foto: Shell

Shell och Eneco ska etablera 760 megawatt vindenergi utanför den holländska kusten

Ørsted har blivit slagen i ännu ett anbud för projekt utanför Nederländernas kust. Den här gången knep en korporation mellan Shell och Eneco första priset.

Shell och Eneco vann därmed ett holländskt anbud, vilket innebär att de kan se fram emot att etablera 760 megawatt havsvind genom ett samriskföretag kallat Ecowende.

Biologisk mångfald

När företagen fattade det slutgiltiga investeringsbeslutet meddelade de också att driften kommer att starta 2026.

- Med Ecowende kommer vi att ta ett stort steg i att växa vår havsbaserade vindsportfölj samtidigt som vi bidrar positivt till den biologiska mångfalden. Genom detta projekt kan vi på ett lönsamt sätt påskynda den storskaliga utbyggnaden av energi från havsvind i Nederländerna och utanför landet.

Detta stämmer väl överens med Shells Powering Progress-strategi som syftar till att leverera mer och renare energi till våra kunder, hemma, på resande fot och på jobbet, säger Wael Sawan, chef för integrerad gas, förnybar energi och energilösningar på Shell, i ett pressmeddelande.

Trots prioritering

Det innebär att Ørsted och Vattenfall lämnade upphandlingen tomhänta – något som anses förvånande mot bakgrund av upphandlingens fokus på biologisk mångfald, som båda företagen har prioriterat de senaste åren.

Nederländernas regering gjorde skyddet av biologisk mångfald till ett specifikt kriterium i anbudet och stod för 40 av de 100 möjliga poäng som företag kunde få.

Ørsted strävar efter att alla dess projekt ska ha en nettopositiv påverkan på biologisk mångfald från 2030 och framåt, men detta räckte inte för att stoppa kraftverket från att förlora en anbudsrunda för andra gången på mindre än sex veckor, eftersom den tyska utvecklaren RWE vann ett annat holländskt anbud, Hollandse Kust 7, i mitten av november.

Källa: RWE