Vestas utvecklade en ny robotlösning för att påskynda turbinreparation

Automatiseringen kommer att påskynda turbinbladens underhåll fyra gånger snabbare än jämfört med konventionella manuella metoder, och användningen av artificiell intelligens gör att roboten kan justeras för alla typer av blad. Foto: Vestas PR

Vestas Ventures lanserar en ny automatiserad lösning för att minska kostnader och stillestånd under vindkraftsreparationer genom sitt eget företag, Blade Robots.

Reparationer av vindkraftverk är tidskrävande och turbiner kan inte producera energi vid reparationer. Ett nytt företag, som har vuxit fram från Vestas Ventures, försöker ändra på det med en robotlösning som kommer att vara tillgänglig för hela vindindustrin, enligt Vestas Ventures som utvecklade den automatiska robotlösningen bakom företaget Blade Robots.

Välkända problem

- Det är ett viktigt steg när det gäller att använda ny teknik för välkända problem. En utmaning övervinns på ett nytt och smart sätt. Vårt företag är byggt kring en idé och vi går in på en fantastisk marknad, säger Johnny Thomsen, ny ordförande i företaget, till EnergyWatch.

Thomsen, som tidigare var co-VD för MHI Vestas Offshore Wind, ser fram emot den spännande utmaningen att bygga ett företag tillsammans med vindveteranerna Vestas Ventures och Skagen Blade Technology.

Kommersiella marknaden hägrar

Vid sidan av ordförande Johnny Thomsen har Vestas rekryterat Michael Thorup Svensson som vd. Han är för närvarande anställd på Ventus Wind Services, ett dotterbolag till österrikiska Ventus Group. Han har tidigare arbetat på Vestas i åtta år.

Går in på den kommersiella marknaden i mitten av 2023

Den nya robotlösningen kommer att minska kostnader och stillestånd under underhåll, och säkerhetsstandarderna kommer att förbättras.

Använder artificiell intelligens

Automatiseringen kommer att påskynda underhållet av bladen fyra gånger snabbare än jämfört med konventionella manuella metoder, och användningen av artificiell intelligens gör att roboten kan justeras för alla typer av blad.

Prototypen är redan i drift och har genomgått ett antal tester på Vestas egna vindkraftverk. De första kommersiella modellerna är planerade till mitten av 2023. Intresset är stort, säger ordförande Thomsen.

- Att hitta kunder är inget problem just nu. Utmaningen – den spännande biten blir när vi ska skala upp till större vindprojekt. Men jag ser inga gränser för storleken på vindprojekt vi kommer att kunna serva i framtiden, säger han.

De första kommersiella projekten kommer dock att vara mindre i skala.

På kontrollerat sätt

- Vi måste skala upp företaget, precis som vi måste skala upp processer och personal. Många saker måste vara under kontroll innan man börjar ta in de större beställningarna, säger han.

-Visst är det viktigt att expandera företaget, men vi måste göra det på ett kontrollerat sätt där vi kan hantera våra processer och kvaliteten. Det är helt avgörande.

Nya ägare

Även om Blade Robots precis lanserats som ett oberoende företag har ett kärnteam på 5–10 anställda redan startat, säger Johnny Thomsen. Inklusive den första operativa personalen.

Blade Robots är delvis finansierat av tjänsteleverantören Skagen Blade Technology, som kliver in som minoritetsägare. Vestas Ventures fortsätter som majoritetsägare.

Skagen Blade Technologys vd Dennis Conradsen ser fram emot att delta i den fortsatta utvecklingen av verksamheten.

Kapital tillförs under hela året

-Vi anser att företagets teknologi är en stor innovation inom underhåll av turbinblad, med en enorm potential, säger han.

Företaget BladeRobots A/S etablerades redan i december 2021 och kapital har tillförts under hela året. Företaget har för närvarande ett nettokapital på 753 000 DKK

- Vi har en riktigt bra utgångspunkt med startkapital och en teknik. Beroende på vår framgång med att skala företaget kommer vi att kunna ta in nytt kapital senare. Vi kommer att omvärdera när vi är på väg att skala upp, säger Thomsen.

Investerade i en elektrolystillverkare

Investeringsplattform Vestas Ventures etablerades 2020 med fokus på PTX, teknologier som långvarig energilagring och kraftsystemflexibilitet, hållbarhet och vindenergiteknologier och lösningar.

Tidigare i år investerade Vestas Ventures 200 miljoner DKK i en australisk elektrolystillverkare.