Rapport: Utveckling av flytande havsvindsprojekt släpar efter

Offshoreprojekten av flytande vindkraft har skjutits tillbaka med upp till två år och det planar ut efterfrågan. : Allianz Global Corporate & Specialty, press

Endast ett fåtal flytande vindkraftsprojekt till havs har nått deras slutliga investeringsbeslut, säger den senaste Global Floating Wind-rapporten från 4C Offshore, som kallar 2022 för ett rekordlågt år.

Det handlar mestadels om projekt med endast prestanda på runt 800 megawatt, enligt en Global Floating Wind-rapport publicerad av 4C Offshore.

Klämpunkt”

Enligt 4C kommer 2022 att bli ett "rekordlågt år för investeringsaktivitet" inom vindkraftssektorn till havs.

Som ett resultat av bristen på investeringar har den så kallade klämpunkten i utbudsefterfrågan för 2024–25 redan realiserats, säger 4C. Offshoreprojekten har skjutits tillbaka med upp till två år och det planar ut efterfrågan.

Bland mycket annat beror förseningarna i FID och allmän projektutveckling på flaskhalsar i försörjningskedjan, prisosäkerhet och långsamt tillstånd.

Bra år för projektutvecklingsrättigheter

På den positiva sidan har 2022 varit ett bra år för projektutvecklingsrättigheter. Totalt har 72,5 gigawatt rättigheter tilldelats. Det är mer än tredubblingen från förra året och långt över det föregående sexårssnittet på 10 gigawatt.

Ivar Slengesol, vice vd på TGS, 4C:s moderbolag, kallar 2022 ett blandat år för havsvind.

Expansionen bromsas av förseningar

- På kort sikt bromsar projektets förseningar expansionen av havsvind och har skymt sikten i försörjningskedjan. Konsekvensen av inflationstryck och stigande skuldkostnader är att regeringarna måste acceptera de högre elpriserna i auktionerna framöver, säger han.

Han kallar ökningen av sajtpriserna imponerande och mycket goda nyheter.

- Det visar på det breda stödet för havsvind och bådar gott för branschen i ett längre perspektiv, säger Ivar Slengesol.

Källa: Global Floating Wind- Report