Siemens Energy erhåller godkännande för köp av Siemens Gamesas resterande aktier

En av Siemens Gamesas största fördelar är att företaget är enligt egen utsago globalt engagerat inom alla vindkraftsbranschens områden: onshore, offshore och service. Foto: Siemens Gamesa

Det tyska konglomeratet har fått godkännande från de spanska myndigheterna att lägga ett kontanterbjudande om köp av resterande aktier i turbintillverkaren Siemens Gamesa.

Siemens Energy har kommit ett steg närmare sina planer på att ta över det fulla ägandet av turbintillverkaren Siemens Gamesa.

Avnotering på spanska börsen

För de spanska myndigheterna har National Securities Market Commission godkänt det tyska bolagets kontantköpserbjudande för de återstående 32,9 procenten av Siemens Gamesa, som Siemens Energy inte redan äger.

- Efter en uppgörelse av erbjudandet, Siemens Energy, om det erhåller minst 75 procent av ägandet, har det för avsikt att driva en avnotering av Siemens Gamesa Renewable Energy från den spanska börsen, skriver Siemens Energy i ett uttalande.

I tillkännagivandet uppger Siemens Energy att aktieägarna har 36 kalenderdagar på sig att acceptera erbjudandet när detta offentliggörs – vilket "Siemens Energy planerar att göra snart."

Myndigheterna godkände

Efter mer än ett år av ihärdiga rykten såg ett köperbjudande från Siemens Energy på Siemens Gamesa äntligen dagens ljus i maj i år.

Budet är 18,05 euro per aktie, vilket motsvarar en total köpeskilling på drygt 4 miljarder euro för de återstående cirka 32,9 procenten av aktieinnehavet. Det bör vara detta erbjudande som nu har godkänts av de spanska myndigheterna.

Siemens Gamesa har varit i så stor motvind den senaste tiden när turbintillverkaren bland annat sänkt förväntningarna flera gånger samtidigt som företaget styr mot ett miljardunderskott för året.

I slutet av september meddelade Siemens Gamesa att företaget kommer att minska 2 900 tjänster som en del av sin så kallade Mistral-strategi. Bland dem ska 800 tjänster i Danmark skäras ned.

Tre nedgraderingar

I början av oktober fick då chefen för den förlustdrabbade landbruksverksamheten, danske Lars Bondo Krogsgaard, sparken.

Innan dess hade Siemens Gamesa tagit farväl av sin vd Andreas Nauen i februari. Han hann bara med ett och ett halvt år på posten, vilket innehöll tre nedgraderingar på nio månader.

Andreas Nauen tog över efter Markus Tacke.

Den största utmaningen då som nu är Siemens Gamesas vindkraftsverksamhet på land.

I stället är det nu Jochen Eickholt som styr hos turbintillverkaren. En ingenjör utan erfarenhet från vindindustrin, men däremot med 16 års anställning på Siemens och sedan januari 2020 hos företaget Siemens Energy.

Värdeskapande positionering

- Den fullständiga integrationen av Siemens Gamesa är en viktig milstolpe för Siemens Energys positionering som en drivande kraft i energiomställningen från fossila till hållbara energilösningar. Detta kommer att gynna kunder, anställda, aktieägare och i slutändan även samhället, sade Siemens Energys ordförande Joe Kaeser i maj när erbjudandet presenterades och fortsatte:

- Det är avgörande att försämringen av situationen på Siemens Gamesa stoppas så snart som möjligt och att den värdeskapande positioneringen kommer i gång snabbt, sade Kaeser.