Macron bekantar sig med vindkraften

Vindparkens torn väntar på montering vid Atlanten. Den första havsbaserade vindkraftsparken i Frankrike är ett faktum. Närmare bestämt i Saint-Nazaire, 12 till 15 kilometer utanför den franska halvön Guérandes kust i Atlanten. Prestandan ligger på 480 megawatt vindenergi eller 20 procent av elbehovet i departementet Loire-Atlantique. Foto: Smulders

Frankrike har mycket att ta igen när det gäller vindenergi jämfört med exempelvis Danmark och Tyskland. President Macron vill nu kompensera för detta och låta bygga fler vindkraftparker till havs. Även producenter av grön vätgas vill dra nytta av detta.

Med tanke på stigande energipriser letar kärnkraftslandet Frankrike också efter nya energikällor. Det kommer dock att dröja några år innan det kan användas industriellt.

 Höga vågor

Först och främst finns det tester: till exempel för att klargöra hur elektrolysbehållaren kan utrustas för ett stormigt väder med upp till 15 meter höga vågor.

Så det är en dröm om framtiden, men en som Frankrikes president Emmanuel Macron gärna vill höra mera av. Han besökte nyligen själv Saint-Nazairebukten. Uppdraget var att inviga landets första vindkraftpark till havs.

En kraftfull visuell ram för hans tillkännagivande om att han vill dubbla takten i expansionen av förnybar energi. År 2050, enligt Macron, "vill vi generera 40 gigawatt el från havsbaserad vindkraft. Vi behöver 50 vindkraftparker till havs för detta.”

Snabbare tyska beslut

För i en europeisk jämförelse släpar landet efter: Frankrikes första 81 havsbaserade vindkraftverk är nu i drift utanför Saint-Nazaire - i Tyskland finns det redan 1 500. Medan det i Tyskland tar sex år från beslutet till driftsättning, i Saint- Nazaire tog det nästan elva år.

Macron säger att han vill påskynda utbyggnaden av förnybar energi: En ny lag syftar till att göra tre saker:

- "Förenkla procedurerna, identifiera lämpliga platser och dela mervärdet.”

Dessutom meddelade Macron att regeringen kommer att ändra reglerna om domstolsförhandlingar. I händelse av en rättslig tvist skulle respektive berörd instans behöva överklagas inom tio månader:

- På detta sätt förkortar vi den totala processtiden till högst två och ett halvt år, sade Macron