Vestas VD vill öka landbaserad vindkraft massivt fram till 2025

Vestas vd Henrik Andersen anser att billig vindenergi i elsystemet kommer att sänka elpriserna. Foto: Vestas

Om danskarnas elräkningar ska gå ner igen så måste långt mer landvind på plats, men snabbt. Det var beskedet nyligen från Vestas vd Henrik Andersen i tidningen Berlingske.

Om det är upp till turbintillverkarens verkställande direktör så borde 2 gigawatt landvind vara på kartan 2025 snarare än 2030, vilket är målet just nu. Det bör ske genom ett snabbspår, där staten och kommunerna hittar en plats för turbinerna och åtar sig en snabb tillståndsprocess, säger han.

- Vi kan göra något på kort sikt, nämligen att föra fram installationen av vindkraftverk på land. På så sätt får vi snabbt in lite billig vindenergi i elsystemet och det kommer att sänka elpriserna, säger han till Berlingske.

Tredje största vindkraftsbyggaren i världen

Vestas grundades av Peder Hansen 1945 under namnet VEstjysk-STålteknik A/S, vars namn förkortades till Vestas. På den tiden tillverkade företaget vitvaror och började tillverka jordbruksutrustning.

Under den andra oljekrisen på 1970-talet började Vestas undersöka vindkraftverkets potential som en alternativ, ren energikälla. 1979 levererade Vestas de första vindkraftverken. Branschen upplevde en regelbunden boom i början av 1980-talet, men 1986 tvingades Vestas gå i konkurs på grund av att marknaden i USA kollapsade. Detta berodde på ändringen av en särskild skattelagstiftning som i övrigt hade säkerställt gynnsamma förutsättningar för etablering av vindkraftverk. Sedan dess har Vestas utvecklats från en pionjär i branschen med en personal på cirka 60 personer 1987 till ett globalt, högteknologiskt och marknadsledande företag med mer än 17 000 anställda.

1997 blev Vestas börsnoterad för att skaffa kapital för framtida tillväxt och utveckling. Detta resulterade i att Vestas förvärvades av ett holländskt konsortium ledd av storbanken ABN AMRO. Två år senare utökades aktiekapitalet ytterligare.