Enel erhåller vindkraftslån från danska kreditfonden EKF

Historiskt sett har EKF:s stora miljardlån oftast gått till specifika havsvindprojekt och via turbintillverkarna. Foto: EKF

Med ett avtal riktat mot Vestas och Siemens Gamesa-turbiner tecknar Danmarks Eksportkredit sitt näst största exportlån någonsin.

Men i takt med den ökande aktiviteten på det danska exportkreditinstitutet, som bara under första halvåret hade nyemissioner till ett värde av 14,8 miljarder danska kronor har det också skett en expansion i spektrumet för de mycket stora låneemissionerna och kundkretsen bakom dem.

I juni tecknade EKF sin största kreditfacilitet hittills med Iberdrola på 7,44 miljarder DKK. Medan den näst största nu utannonseras med ett annat av Europas största energibolag. Den här gången med italienska Enel som har ingått avtal om ett exportlån på 5,8 miljarder DKK

Finansierar en stor portfölj

- Vi har strävat efter att utöka vårt samarbete med Enel ett tag, och det här var ett perfekt tillfälle. Vi är glada över att ha avslutat denna affär, som finansierar en stor portfölj av vindkraftprojekt med en total produktionskapacitet på mer än 1,5 gigawatt, säger EKF:s kreditdirektör, Peter Boeskov, i ett uttalande.

- Lånet ger Enel den flexibilitet som krävs för att implementera vindenergi i stor skala och vi spelar gärna en roll där. Dessutom är det en milstolpe för EKF, då transaktionen representerar vårt första "hållbarhetsrelaterade" lån. Vi uppskattar mycket relationen med Enel och det faktum att de använder danska exportörer för att uppfylla sitt gröna uppdrag, tillägger Peter Boeskov.