Siemens Gamesa har sagt upp sin danska chef för landbaserad vindkraft

Siemens Gamesas tidigare danska chef för landbaserad vindkraft, Lars Bondo Krogsgaard. Foto: Siemens Gamesa

Den tysk-spanska vindenergitillverkaren har avskedat Lars Bondo Krogsgaard.

Anledningen tros vara den förlustdrabbade landturbinverksamheten för vilken den danske chefen Lars Bondo Krogsgaard var ansvarig för.

Det bekräftar företaget för EnergiWatch.

Siemens Gamesa meddelar också att det blir brukstillverkarens vd Jochen Eickholt som tar över tillfälligt, tills en ersättare hittas.

Sökandet efter en ny chef för landbaserad vindverksamhet har påbörjats.

- Under de senaste kvartalen har Siemens Gamesas prestanda påverkats negativt av volatil marknadsdynamik såväl som interna utmaningar, inklusive en svår upptrappning av Siemens Gamesas 5.X-plattform och högre kostnader drivna främst av komponentfel och reparationer i äldre landbaserade plattformar, ” skriver Siemens Gamesa i ett uttalande.

Turbintillverkaren hänvisar också till att man har lanserat en ny driftmodell som en del av sitt strategiska program "Mistral". Den är "designad för att göra organisationen enklare och smidigare genom beslutsamma åtgärder.

Skär ner

Nyligen kunde Siemens Gamesa meddela att företaget kommer att skära ner 2 900 tjänster som en del av sin Mistral-strategi. Av dessa ska 800 tjänster i Danmark skäras ned.

Men i dagens uttalande konstaterar turbintillverkaren återigen att man trots utmaningarna fortfarande tror på landbaserad vindverksamhet.

- Siemens Gamesa är engagerad i markbranschen och är fast besluten att vända den och göra den lönsam igen. Vindvolymen på land är avgörande för att säkerställa fortsatt tillväxt i Siemens Gamesas serviceverksamhet med höga marginaler, skriver turbintillverkaren.

Siemens Gamesa har flera gånger sänkt sina förväntningar och styr mot ett underskott på en miljard för året.