Analytiker: Långsam orderingång hos Vestas kan peka både uppåt och nedåt

Vestas färdigställer en ny gondol på 15 megawatt. Den danska vindkraftstillverkaren Vestas har färdigställt den första gondolen för sin nya mest kraftfulla turbin, V236-15.0 MW™. Foto: Vestas

– Beställningar kommer inte som pärlor på ett snöre och jag vill vara försiktig och vänta ett tag med innan vi tar fram nyårschampagnen, säger aktieanalyschef på Sydbank.

Vestas har publicerat bolagets första order under kvartalet. Om den tröga ordertrenden är ett uttryck för färre order på marknaden är det ett problem för Vestas.

Första i sitt slag

Om det innebär att det tar längre tid att slutföra entreprenader på grund av prisökningar så är det något att leva med.

Det säger Jacob Pedersen, chef för aktieanalys på Sydbank, till MarketWire om Vestas-ordern.

Vindkrafttillverkaren har kört med en order på 43 megawatt, i Nya Zeeland. Detta är det första i sitt slag som Vestas har tillkännagett detta kvartal.

Enligt Jacob Pedersen är det förvisso tillåtet att vara nervös inför den nuvarande utsikten, men tittar man på systemet så vet man mycket väl att det kan gå väldigt fort helt plötsligt.

Han påpekar att det ofta finns en hög med beställningar i slutet av kvartalen, men de är mindre i omfattning än de senaste kvartalen.

- Men om man ser till verkligheten i byggandet av vindkraftverk kommer det att ske en tydlig acceleration på både den europeiska och amerikanska marknaden, säger chefen för aktieanalys.

Vestas-aktien föll 1,3 procent till 173,34 DKK på onsdagsmorgonen den 14 september.