Dyrare el och värme slår hårt mot helsingforsarna som har största utgifterna i Finland

Dyrare el och värme största utgifterna i Finlands huvudstad. Foto: Pixabay, Creative Commons Lic. Kredit: TapSa

På bara ett år har boendekostnaderna stigit kraftigt i Helsingfors och Esbo, visar finländska Fastighetsförbundets rapport.

Energi

Allra mest ha utgiften för el ökat för husbolagen, i vissa fall med över 100 procent. Värmekostnaderna är ändå en större andel av alla utgifter.

Skenar i väg

Finländska medier skrev i slutet av augusti hur boendekostnaderna skenar i väg i hela Finland. Trycket på bostadsvederlagen i bostadsaktiebolagen i Helsingfors beräknades till exempel vara kring tio procent, bland annat som ett resultat av dyrare fjärrvärme.

Fastighetsförbundets nya rapport visar att kostnadstrycket kan vara större än befarat. Utgifterna i Helsingfors för ett flervåningshus har ökat med 17 procent i snitt på ett år.

I grannkommunen Esbo är ökningen 16 procent.

I jämförelsen med 59 städer ingår utgifter för el, fjärrvärme, vatten, sophantering och fastighetsskatt.

Största utgiftsposten

De här kostnaderna ökade i Helsingfors från 3,10 euro till 3,63 euro per kvadratmeter, på ett år. Det är mest i hela landet. För hela landet var snittet 3,13 euro.

I Helsingfors är det framför allt fjärrvärmen som är dyrare än på andra orter. Fjärrvärmen är den största utgiftsposten för husbolagen.

Källa: HBL