Ett brittiskt energibolag erbjuder möjligheten att köpa "ett eget" vindkraftverk för 1000 pund

En vindkraftpark med åtta turbiner i Skottland är på väg att färdigställas. 5 600 hushåll har redan registrerat sig som partner. En typisk investering i en aktie har legat på cirka 1 000 pund. Foto: Ripple Energy

Det nya startupföretaget Ripple Energy erbjuder möjligheten att köpa en andel av en vindkraftpark i Storbritannien.

Det är förstås utsläppsfri el, vilket är ett mål i sig för många. Utöver detta, enligt verkställande direktören, får personer som investerat i ett kooperativt vindkraftverk billig el till sin "egen kvarn."

Ripple Energy har även solkraftverk.

- På sätt och vis är det här ett alternativ till att sätta egna privata solpaneler på taket av ett bostadshus. Vederbörande äger en liten bit av en stor sol- eller vindkraftpark som ligger någon annanstans på andra sidan landet. Därigenom kommer man att kunna se besparingarna i en personlig elräkning varje månad, säger Ripple Energys vd Sarah Merrick till Daily Express. Och man kan köpa så mycket grön el som behövs.

- Ett typiskt hushåll förbrukar 2900 kilowattimmar per år. Om kunden vill ha den mängden el från vindkraftverket kostar andelen 1 700 pund (cirka 2 000 euro) per år, säger Merrick.

- Med det nuvarande elpriset skulle besparingen vara cirka 275 pund per år, men elpriset förutspås stiga. Nästa år skulle det redan finnas en besparing på 1 000 pund.

Ripple Energy byggde sin första vindkraftpark i Wales 2020. Den har delats mellan 900 personer och har ett företag som ägare.

En vindkraftpark med åtta turbiner i Skottland är på väg att färdigställas. 5 600 hushåll har redan registrerat sig som partner. En typisk investering i en aktie har legat på cirka 1 000 pund.

- Vårt uppdrag är att göra grön energi överkomlig och tillgänglig för alla", säger Merrick.

Källa: Kauppalehti