Elbolag i finländska storstäder höjer priserna för befintliga kunder: Ökningarna är uppe i hundratals procent

Här på orten Suvilahti genereras alla former av finländska elbolaget Helens energi, inklusive solenergi. Foto: Helen

Många finländska elbolag har slutat sälja elavtal som gäller tills vidare till nya kunder. Energibolaget Helen, som ägs av Helsingfors stad, höjer priset på den baselektricitet man säljer med 58 procent. Ökningen är måttlig jämfört med många andra företag.

Skjuter i höjden

Elbolagen höjer nu snabbt priserna på nuvarande kunders elavtal som gäller tills vidare, eftersom elpriset på börsen skjuter i höjden.

Bland elbolagen i storstäderna kommer energibolaget Helen, som ägs av Helsingfors stad, att höja priset på basel man säljer med 58 procent till 23,21 cent per kilowattimme i början av oktober, och elverket i Tammerfors ska höja priset på allmän el med nästan 130 procent till 33 cent per kilowattimme i mitten av september.

Oomi Energia säger att man höjde priserna på sina nuvarande kunder med i snitt 26,5 procent i början av juli. Oomi är Vanda Energis, Uleåborgs Energis och åtta andra lokala elbolags försäljningsbolag.

Elpriset på avtalet med Åbo Energi som gäller fram till nu stiger till 33,90 cent per kilowattimme i början av oktober. Åbobolaget har sålt det aktuella elavtalet, som nu har dragits ur försäljning, till olika elpriser, som berodde på dess aktuella prisperiod.

Priset stiger till upp till 330 procent

I ganska färska elavtal ligger prishöjningen kvar på cirka två procent, men i vissa mycket gamla avtal som gäller tills vidare stiger priset med upp till cirka 330 procent. Kontraktet har ett fast pris för vintersäsongen, medan hos vissa konkurrenter kan priset ändras varje månad.

Åbo Energis försäljningsdirektör Harri Salo motiverar prishöjningarna med marknadsprisutvecklingen på elbörsen Nord Pool.

-Orsaken är rent elbörsens beteende. Kriget som Ryssland startade i Ukraina har haft en stark inverkan på energipriset. Vår marginal kommer inte att förbättras alls av ökningarna, säger Salo.

Jussi Laitinen, vd för Tammerfors elverk, säger också att orsaken till prisökningarna är ökningen av elmarknadspriserna.

Källa: elbolaget Helen