Förberedelserna inför Danmarks största byggprojekt kräver massor av nyanställda hos den danska energimyndigheten och omfattande konsultarbete. Beloppet uppskattas till en halv miljard danska kronor.
Framgår av en handling
Av den "lilla halva miljarden" kommer 284 miljoner DKK att gå till konsulter under de fyra åren, medan resterande belopp går till att finansiera ytterligare kostnader, främst i den danska energimyndigheten.
Bidragen ska gå till både arbetet med de redan överenskomna energiöarna på Bornholm och i Nordsjön. Detta framgår av en handling i tidskriften Finans. Medlen är avsatta i ett klimatavtal som antogs i juni i år.
Den framtida energiön i Nordsjön förväntas bli det största byggprojektet i Danmarks historia. Själva ön kommer att kosta i storleksordningen 10 miljarder DKK, medan de omgivande tio gigawatts vindkraftparker till havs och annan infrastruktur förväntas kosta 200 miljarder DKK. Så kallade förlikningskretsen är enig om att energiön ska gå med vinst.
Bygger även en vanlig ö
– Kravet på lönsamhet är helt avgörande för att projektet ska generera det som behövs. Det sista vi behöver är att elen blir dyrare”, sa de Konservativas klimattalesperson Mona Juul förra året till Finans.
Hittills har ett konsortium under ledning av Ørsted gett sig in på området med en så kallad modulkonstruktion av stålplattformar, medan ett konsortium ledd av Copenhagen Infrastructure Partners och Andel ska bygga en vanlig ö.
Ursprungligen var planen att den första etappen av energiön med tre gigawatt havsvind skulle vara klar 2030, men enligt EnergiWatch har det skjutits upp till 2033. Anledningen är bland annat att anbudet, som bestämmer vem som ska bygga ön, har skjutits upp. Beslutet kommer nu först i början av 2024.
Källa: Danska regeringen/Finans