Iberdrola lånar 550 miljoner euro från EIB

Iberdrolas offshore projekt Wikinger framskrider. Foto: Iberdrola

Kapitalet kommer att användas för att bygga 1,8 gigawatt sol- och vindenergi.

Iberdrola har säkrat så kallad grön kredit på totalt 550 miljoner euro från Europeiska investeringsbanken (EIB), skriver Iberdrola i ett uttalande.

Det spanska kraftbolaget kommer att använda kapitalet för att bygga sol- och vindkraftparker i Spanien.

Flera ”gröna lån”

Iberdrolas utvecklingsportfölj här kommer att innehålla en kapacitet på totalt 1,8 gigawatt, vilket genererar el till ungefär en miljon hushåll.

Den totala vindinvesteringen kommer att innebära 1,1 miljarder euro. Verksamheten skrev också på ett annat grönt lån värt cirka 500 miljoner euro 2016.

Ricardo Mourinho Félix, vice ordförande för EIB, säger att krediten kommer att hjälpa till att påskynda Spaniens gröna omställning.

- Det nya gröna lånet som tecknats med Iberdrola gör det möjligt för oss att öka vårt bidrag till att göra Spanien till ett land med större förnybar kapacitet, en nyckelfaktor för att hjälpa Europa att nå sina klimatmål, skriver Félix i pressmeddelandet.

- Som EU-bank fortsätter vi att stödja projekt i linje med vår Climate Bank Roadmap, samtidigt som vi stärker Europas trygghet för energiförsörjning i det nuvarande känsliga klimatet. Vi är glada över att stödja Iberdrola i projekt som kommer att generera ekonomisk tillväxt och sysselsättning i sammanhållningsregioner.

Minskar beroendet av fossila energislag

Stärker begränsning av klimatförändringar

Iberdrolas vd Ignacio Galán noterar att undertecknandet av kreditaffären kommer vid en viktig tidpunkt i gruppens historia:

- Detta aktuella finansieringsavtal, som ytterligare stärker vårt partnerskap med EIB, ger ett nytt uppsving för våra projekt i Spanien vid en viktig tidpunkt då vi behöver påskynda energiomställningen och minska beroendet av fossila bränslen, skriver Galan och tillägger att EIB:s finansiering är i enlighet med "Iberdrolas åtagande om en hållbar energimodell som kommer att möjliggöra övergången till en koldioxidsnål ekonomi."