Ledande tysk tillverkare av vindkraftverk får finsk beställning

Vindkraftsparken ska ligga i närheten av staden Uleåborg i den finländska regionen Norra Österbotten. Foto: Nordex

Den tyska vindkraftstillverkaren ska leverera 25 vindkraftverk till ett nytt projekt. Nordex Group deltar på allvar i den finländska vindenergimarknaden.

I ett avtal med ett konsortium bestående av det finska energibolaget Helen Oy och den svenska fonden Ålandsbankens vindkraftsfond kommer Nordex att leverera och installera 25 N163/5.X vindkraftsmodeller för den framtida vindkraftsparken Karahka, med en kapacitet på 147, 5 megawatt.

Som en del av avtalet ska Nordex tillhandahålla service till vindkraftverken i 35 år.

Imponerande navhöjd

Dessutom kommer för första gången även ett hybridvindkraftstorn med en navhöjd på 168 meter att installeras.

Vindkraftparken Karahka utvecklas av VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy, den finska partnern till det tyska energibolaget VSB Group, som fick bygglovet 2022. Kort därefter sålde VSB rättigheterna till Karakha till konsortiet bestående av Helen Oy och Ålandsbankens vindkraftsfond.

VSB ansvarar dock fortfarande för infrastrukturarbetet som enligt planen startar 2023.

På grund av Finlands hårda vinterklimat kommer Nordex att komplettera vindkraftverken med ett avancerat frysskyddssystem, som förhindrar isbildning på rotorbladen och stödjer turbinerna under den hårda vintern.

Fortsätter i Finland

Patxi Landa, chefsstrateg på Nordex Group, är exalterad över att kunna fortsätta företagets finska expansion.

- Efter vindkraftparken Kalistanneva på 165 megawatt är vi glada över att kunna genomföra fler projekt för Helens och Ålands Banks vindkrafts räkning i Finland och stötta Helen i deras mål att bli klimatneutral 2030.

Installationen av vindkraftverken beräknas starta våren 2024.