Danska vindkraftparker till havs kan skicka 100 miljarder till statskassan

Lillgrunds vindkraftpark sedd från Klagshamns udde. Foto: Wikipedia Common, kredit: Jorchr

Om privata företag ges större frihet att bygga vindkraftparker till havs i danska vatten kan flera miljarder kronor skickas till statskassan och mer grön energi byggas, enligt en analys från tankesmedjan Axcelfuture.

Enligt tankesmedjan Axcelfuture kan en rad förändringar innebära att de kommande decenniernas danska havsvind kan skicka över 100 miljarder danska kronor i landets statskassa.

År 2050 avser Danmark att bygga 35 gigawatt havsvind i Nordsjön, och om staten spelar sina kort rätt kommer det inte bara klimatet att gynna, utan även den danska statskassan.

Största havsbaserade danska vindkraftparken

Det säger tankesmedjan Axcelfuture i en analys av utbudsdesign av havsvind. Om staten ändrar ett antal krav kan utbyggnaden av havsvindkraft rendera mer än 100 miljarder DKK i riktning mot Danmarks finansdepartement under de kommande 28 åren.

- Det finns förstås en rad aspekter som spelar in i den slutsatsen. Sådana är materialkostnader, hur attraktiva områdena är, konkurrensen och elpriset bara för att nämna några. Det visar hur stor potentialen är, men det visar sig också att det finns ett antal aspekter som spelar in. och det är dumt om staten inte får de intäkter den kan få, säger seniorrådgivare Finn Lauritzen.

Bakgrunden för analysen är den nyligen genomförda upphandlingen av Thors havsbaserade vindkraftpark, som, när den står klar 2027, med sina gigawatt kommer att vara den största havsbaserade vindkraftparken i Danmark.