Ørsted satsar på spansk landbaserad vind och sol

Majoriteten av Ørsteds portfölj av landbaserade vind- och solenergiprojekt finns i USA. Ørsteds verksamhet för förnybar energi på land har en ambition på en total global kapacitet på 17,5 gigawatt år 2030. Företaget har meddelat att nu kommer man att utöka sin portfölj till andra attraktiva marknader som Spanien. Foto: Ørsted PR

Efter förra årets förvärv på de brittiska öarna flyttar energibolaget Ørsted nu tillbaka till Kontinentaleuropa med fyra partnerskap och förväntat deltagande i kommande upphandlingar.

Först USA, sedan de brittiska öarna och nu Spanien. Ørsted tar på allvar sina ambitioner att utöka sitt geografiska utrymme för den landbaserade förnybara energin, vilket de senaste åren har visat sig vara en överraskande bra affär för energibolaget.

Nyligen tillkännagavs ingåendet av fyra partnerskap, men med sikte på en snar   utveckling av vind- och solprojekt på land och en ambition att på sikt utveckla en spansk verksamhet i gigawattformat.

Strategiskt steg

- Vi är glada över att ha etablerat flera starka partnerskap som stödjer våra ambitioner för förnybar energi på land i Spanien och hjälper oss att ta ytterligare ett strategiskt steg mot att utvidga vår europeiska plattform, säger Ørsteds direktör för onshore, Neil O'Donovan, i ett börsmeddelande.

- Under det kommande decenniet har vi ambitioner att utveckla landbaserad förnybar energiverksamhet multi-gigawatt-format i Spanien med landbaserad vind-, solenergi- och energilagringsteknik som kan hjälpa våra företag och offentliga kunder att minska sina CO-utsläpp och samtidigt stödja Ørsteds ambitioner inom havsvindområdet på denna viktiga marknad, underströk O´Donovan.

Tredubbla spanska priser

Energibolagets avtalspartners är de fyra utvecklarna Glide Energy, Rolwind, Arba Energias Renovables och Ereda. Det framgår inte av tillkännagivandet hur partnerskapsstrukturen har skruvats ihop, men Ørsted uppger för EnergiWatch att en del verksamhet sker i form av joint ventures, medan andra är serviceavtal där de mindre byggherrarna ska tillhandahålla tjänster vid de kommande parkerna. Dessa är i samtliga fall i form av greenfield-projekt.

Projekten är dock inte grönare än att Ørsted kan räkna med att få delta i de kommande spanska RE-upphandlingarna.

Fram till 2025 har den spanska regeringen antagit årliga anbud för minst 1,5 gigawatt vindkraft på land och 1,8 gigawatt solenergi. Det spanska målet 2030 är att ha 50 gigawatt landbaserad vindkraft, 39 gigawatt solenergi och 3 gigawatt flytande havsvind.

Den spanska marknaden för förnybar energi har de senaste åren utvecklats till en av de snabbast växande i Europa.

Ørsted öppnar kontor i Madrid

Redan tidigare hade företaget dragit sig ut ur sina övriga åtaganden inom landvind, innan man 2018 åter slog in på den andra vägen med förvärvet av den amerikanska utvecklaren Lincoln Clean Energy. Nu siktar man på att kopiera den framgången i samarbete med lokala iberiska spelare.