Global Wind Service erhåller order från Vestas

Vindkraftsbyggare. Arcadis Ost I är företaget Parkwinds havsbaserade vindkraftpark i Östersjön 19 km utanför den tyska ön Rügen i förbundsstaten Mecklenburg-Vorpommern. Dess turbiner kommer att täcka 29 km² och lägga till 257 megawatt till landets expanderande havskapacitet och skapa tillräckligt med grön energi för att driva cirka 290 000 hushåll.Foto: Projektet Arcadis Ost

Serviceföretaget kommer att ansvara för förmonteringen av turbiner till den tyska vindkraftsparken Arcadis Ost till havs.

Det är inte precis nytt för Global Wind Service att arbeta utifrån Danmark. Inte heller att samarbeta med Vestas. Ändå är allt inte riktigt som normalt när serviceföretaget ska utföra ordern som turbintillverkaren nu tilldelat havsturbinprojektet Arcadis Ost.

Ett självklart val

Det är lite nytt att arbetet inte görs från den danska energihuvudstaden Esbjerg, utan i stället från Rønnes hamn.

Ett självklart val med tanke på vindkraftparkens placering i den tyska delen av Östersjön. Dessutom är själva installationen av Arcadis Ost ny, samtidigt som projektet debuterar med användningen av ett flytande installationsfartyg snarare än ett jack up-fartyg.

Global Wind Services går dock in i steget före själva installationen. Företagets tekniker kommer att ansvara för förmonteringen av en del av parkens 27 V174-9,5 megawatt.

- Vi har tidigare arbetat med Vestas Offshore genom MHI Vestas på flera förmonteringsprojekt runt om i Europa men även i Danmark, där vi har haft aktiviteter i Esbjerg i flera år. Vi är mycket glada över att vara tillbaka i Danmark för detta banbrytande projekt och för att kunna fortsätta vårt goda samarbete med Vestas, säger försäljningschef för Offshore & Service, Thomas Bak Mathiasen i ett uttalande.

Svåra förhållanden

Installationen på Arcadis Ost görs genom att ett installationsfartyg med två kranar först lyfter upp turbintornet på ett förinstallerat fundament, varefter gondolen och slutligen vingarna monteras.

Detta görs för att undvika komplikationer i installationsprocessen med svåra markförhållanden i den del av Östersjön där projektet kommer att stå.

Källa: Vestas Offshore