Årets Hannover Messe fortsätter med fokus på energi, klimatskydd och digitala teman

Den internationella vätgasgemenskapen (observera montrarna till höger) träffas varje år på HANNOVER MESSE för att diskutera nya möjligheter och tillämpningar. Med mer än 200 utställare är det den ledande mässan för vätgas och bränsleceller. Tillämpningar för industri och mobilitet kommer att diskuteras. Foto: Hannovermässan

Tysklands kansler Olaf Scholz öppnade Hannovermässan den 29 maj. Dagen efter gjorde han den traditionella rundan genom hallarna. Mässan är öppen för besökare fram till den andra juni.

På rundvandringen på mässan fick SPD-politikern reda på huvudinriktningen för mässan, som äger rum igen efter två år av Corona.

Vid invigningen kvällen innan tackade Scholz branschen för att de stödde sanktionerna mot Ryssland i sitt tal.

- Därför är det mycket viktigt att veta att näringslivet ligger bakom de åtgärder vi har vidtagit för att förmå Ryssland att avsluta detta krig, inklusive sanktioner till exempel.

Fram till och med torsdag den 2 juni kommer omkring 2 500 deltagare att visa sina innovationer och koncept på Hannovermässan. Dessa inkluderar industrijättar som Bosch eller Siemens, teknikgrupper som Microsoft, Amazon Web Services, SAP eller Google, samt många medelstora och nystartade företag.

Partnerland

Enligt Deutsche Messe AG har 600 deltagare anmält sig till konferensprogrammet. Partnerland för mässan i år är Portugal. Vid öppningsceremonin beskrev Portugals premiärminister António Costa det som en ära att ha blivit utsett till partnerland.

Energiförsörjningen är en nyckelfråga

Hannovermässan fokuserar på klimatskydd och digitalisering inom olika tillverkningsteknologier, inom logistik och mobilitet.

Med krig i Ukraina och avbrutna försörjningskedjor kommer frågor om energiförsörjning och energisäkerhet sannolikt att stå i centrum.

Den främsta anledningen till fokuset är rädslan för en energibrist, underblåst av kriget i Ukraina. När det gäller att anpassa energiförsörjningen i Europa vill Hannover Messe fungera som en mellanhand mellan politik och näringsliv:

- På grund av Ukrainakriget har vi en spänning mellan försörjningstrygghet och klimatskydd, förklarar mässchefen. , Jochen Köckler.

Digitalisering

De officiella huvudämnena för denna ledande industrimässa är digitalisering i form av intelligentare tillverkningsprocesser och hållbarhet för att uppnå en ekonomi med lägre koldioxidutsläpp.

Företag som Bosch eller Siemens samt de stora teknikaktörerna Microsoft, Amazon Web Services, SAP eller Google samt ett flertal medelstora företag och nystartade företag kommer att visa sina idéer och koncept för industriindustrin.

Men mot bakgrund av kriget i Ukraina arbetar företagen i Hannover också med två andra nyckelfrågor: hur man uppnår en stabil energiförsörjning och hur man bygger nya, motståndskraftiga leverantörsrelationer inför störda leveranskedjor.

Framtidens digitala fabrik

Även om kriget i Ukraina överskuggade mässan vädjade förbundskansler Olaf Scholz vid mässöppningen:

Pandemin och kriget tar inte bort det brådskande med industriell omvandling. Under förvandlingen till framtidens digitala fabrik kommer mässbesökarna att möta många gamla, välbekanta ämnen – som Industry 4.0 eller IIoT.

Och användningen av AI är inte ledstjärnan för innovation, åtminstone för besökare med IT-bakgrund. Men det kanske inte är så illa trots allt, eftersom årets Hannovermässa visar att de teknologier som har marknadsförts de senaste åren nu är redo för praktisk användning.

Allt om innovation på CIO.de

Nytt är dock att artificiell intelligens nu är en av framtidens nyckelteknologier med sikte på morgondagens digitala fabrik.

- Artificiell intelligens är en elementär byggsten för digitalisering - även i fabriker", säger Bitkoms president Achim Berg.

- Vikten av AI kommer att öka massivt under de kommande åren. De som ignorerar det kommer att förlora sin långsiktiga internationella konkurrenskraft.

Vätgas

Klimatteknik är också ett ämne på årets Hannovermässa. Men även andra frågor bör förtydligas på mässan. Enligt arrangören har ämnen som mer klimatvänlig produktion och användning av vätgas och andra förnybara energier redan förberetts.

Omvandlingen måste nu bli ännu snabbare och effektivare.

- De tyska och europeiska företagen kommer också att visa sina tekniska muskler till viss del och göra klart att vi är förberedda, säger Köckler.

En stabil energiförsörjning är en nödvändig förutsättning för att kunna producera, sa mässchefen. Hannovermässan bygger därför på en triad av politiska budskap, det direkta utbytet mellan politik och näringsliv och utställningar och stånd som breder ut sig igen på mässområdet.

Ryska utställare vägrades tillträde

Förra året ägde Hannovermässan endast rum digitalt på grund av Corona. På grund av pandemisituationen går inte allt som planerat i år heller: mässan var ursprungligen tänkt att äga rum i slutet av april och vara fem dagar. Istället kommer den nu att pågå i fyra dagar från 30 maj till 2 juni.

Dessutom är mässan med runt 2 500 utställare betydligt mindre än före pandemin – i vissa fall var det uppemot 6 000. De tre planerade ryska utställarna har vägrats tillträde.

Källa: Hannovermässan