Siemens Gamesa stänger fabriker och avskedar anställda

Siemens Gamesas fabrik i Hutchinson, Kansas, USA. Foto: Siemens Gamesa

Två amerikanska fabriker kommer nu att läggas ner (åtminstone) under sommaren samtidigt som fler anställda kommer att sägas upp. Bland annat får patentärende hos GE skulden.

Den tysk-spanska turbintillverkaren har nu lanserat en ny permitteringsrunda i USA.

Återigen är det de anställda vid Fort Madison vindblad-fabriken i Iowa och gondolfabriken i Hutchinson, Kansas, som drabbas.

I februari avbröts 69 tjänster vid gondolfabriken, kvarstår 117 anställda, medan vindbladsfabriken är nere på 254 anställda efter 121 planerade uppsägningar.

Men nu finns det fler dåliga nyheter

För turbintillverkaren har beslutat att de två ovannämnda produktionsanläggningarna inleder sommarlov i juni och juli utan något klart datum för när produktionen ska starta igen.

Orsaken är dels bristen på efterfrågan på den amerikanska marknaden, men också patentaffären, som har pågått hos GE.

Rättegången, som GE vann på papper, ledde till att Siemens Gamesa inte kunde säkra beställningar under perioden, vilket nu sätter sina spår i orderboken.

- Det vilande tillståndet för de två anläggningarna återspeglar inte på något sätt det utmärkta arbete som gjorts av teamen på dessa platser. Vi undersökte många alternativ för att avhjälpa den nuvarande bristen, och till slut fann vi att den vilande planen var det mest lönsamma alternativet för våra tillverknings- och monteringsfabriker i USA, säger Shannon Sturgil, chef för Nordamerika på Siemens Gamesa.

Seger på papper

Patentfallet, som GE inledde mot Siemens Gamesa, slutade med en seger för den amerikanska turbintillverkaren. Här fick Ge stöd i sex av nio punkter av American Trade Commission (ITC).

Men i verkligheten var beslutet ganska gynnsamt för motparten. Summan av kardemumman var att Siemens Gamesa inte längre fick sälja turbiner till utlandet med mjukvara som, enligt tillverkaren, ändå inte var installerad i nya turbiner. Men osäkerheten om utgången har kostat beställningar under de nästan två år som ärendet pågick.

- Även om det slutliga beslutet från ITC i det senaste patentfallet som togs upp av en konkurrent i slutändan var till vår fördel, var vi tillfälligt förhindrade när det gällde att fullfölja nya order under perioden fram till beslutet, sade Shannon Sturgil i ett uttalande i januari.

Källa: Siemens Gamesa