Storbritannien kommer att höja skatterna för vindkraftsparker

London Array wind farm as viewed from the air in February 2019 near London_Array. Foto: Wikipedia Common, kredit: Bodgesoc -

Det brittiska finansdepartementet vill införa en ny skatt som kan drabba vindkraftsparkernas ägare.

– Den brittiska finansministern, Rishi Sunak, har beordrat tjänstemän att utarbeta planer för en eventuell oväntad skatt på över 10 miljarder pund i övervinster från elproducenter, inklusive vindkraftsoperatörer, skriver Financial Times.

Finansministeriets tjänstemän arbetar, enligt media, på ett upplägg som skulle gå långt utöver Labours ursprungliga oväntade skatteplan, eftersom Sunak verkar höja ekonomiskt stöd till hushåll som kämpar med skyhöga energiräkningar.

”Oväntade vinster”

- Olje- och gasproducenter i Nordsjön är bara halva bilden. Den andra hälften är att höga gaspriser har lett till några ganska betydande oväntade vinster för all elproduktion, sa en insider från regeringen enligt Financial Times.

Finansministern har tidigare varit emot en oväntad skatt, men sa den här månaden att han var "pragmatisk" och om olje- och gasproducenter inte snabbt ökar sina investeringsåtaganden är alla alternativ öppna.

Labour hävdar att den föreslagna oväntade skatten som bara kommer att gälla för olje- och gasproducenter i Nordsjön, kommer att samla in cirka 2 miljarder pund.

En analys av Greenpeace hävdar, enligt Financial Times, att olje- och gasproducenter kommer att få en oväntad vinst på 11,6 miljarder pund i år.

Osäkra uppskattningar

Regeringens uppskattningar tyder på att elproducenterna kunde ha tjänat lika mycket i vinst – mer än 10 miljarder pund - som ett resultat av högre gaspriser.

Det är dock osäkert hur stor den potentiella extravinsten blir för elproducenterna.

 Deepa Ventakateswaran, analytiker på Bernstein, påpekar att många elproducenter säljer sin produktion i förväg, vilket begränsar den extraordinära vinsten.

Enligt media påpekar hon också att många stora elproducenter satsar stort på teknologier som havsvind för att hjälpa Storbritannien att nå sitt 2050 netto nollutsläppsmål.

Enligt analytikern kan det därför slå tillbaka med sådana ogenomtänkta åtgärder.

Källa: Brittiska regeringen/Financial Times