Vestas kan antingen vinna eller förlora stort på den gröna omställningen

Vestas vindkraftpark i Rio Maior, Portugal. Foto: Wikipedia Common, kredit: Vestas, Joachim Ladeforged

Vestas-aktien står inför stora möjligheter – men också stora risker – i ljuset av den världsomspännande situationen, skriver Jyllands-Posten.

Osäkerheterna byggs upp kring Vestas på gott och ont. I spåren av Ukrainakriget har Europa satsat stort på sina egna energikällor, vilket gynnar Vestas.

Det finns dock också realistiska scenarier där investeringarna går någon annanstans eller där företaget aldrig tjänar mycket pengar på dem, skriver Jyllands-Posten Erhverv.

Vestas-aktien står inför stora möjligheter, men också stora risker i ljuset av den världsomspännande situationen, skriver tidningen.

Den geopolitiska situationen just nu verkar påskynda den gröna omställningen, samtidigt som kriget snabbt tar slut och sanktionerna skärps, men verkligheten kan också bli en annan.

I händelse av att kriget i Ukraina drar ut på tiden, kommer kärnkraften att vinna mark eller konkurrenssituationen skärps ytterligare på vindkraftmarknaden. Då kommer danska Vestas att stå som en helt annorlunda aktör på marknaden.

Vindkraften gynnas idag

Jacob Pedersen, aktieanalytiker på Sydbank, utesluter inte de olika scenarierna, men understryker att konjunkturen idag är till fördel för vindkraften.

- Jag tror inte att det handlar om antingen/eller, utan om både/ och. Det är mycket energi som måste bytas ut om vi tar bort pusselbiten som står för rysk gas. Jag är helt övertygad om att hållbara energikällor är " lösningen på lång sikt. På kort sikt är det mycket möjligt att man måste hitta andra vägar, säger han till tidningen.

Trots osäkerhet om Vestas har Jacob Pedersen fortfarande en köprekommendation för aktien, skriver Jyllands-Posten Erhverv.