Vestas aktie stiger på grund av Putins krig

Vestas är inte den enda aktien som drar nytta av de förbättrade utsikterna för förnybar energi. Foto: Vestas

Vestas-aktien handlas idag 15 procent högre. Förklaringen är förmodligen Putins gas, tror analytiker.

Vindkraftstillverkaren handlades 14–15 procent högre på måndagseftermiddagen den 28 februari än vad den gjorde på fredagen den 25 februari. Det betyder att aktien har blivit 30 procent mer värd under den senaste veckan.

Och detta trots att det just nu går lite trögt för Vestas, som kämpar för att få leveranskedjan att hålla ihop och ännu inte aviserat några betydande beställningar under första kvartalet.

Jyske Banks analytiker Janne Vincent Kjær bedömer att investerarna i ljuset av sanktionerna mot Ryssland ser för sig en framtid där vindkraft kommer att spela en ännu större roll i Europas energiförsörjning.

- Det finns en förväntning om att vi i framtiden kommer att minska energiberoendet av rysk gas. Och då måste vi öka europeiska investeringar i förnybar energi.

- Det är inget som händer över en natt, så det förändrar inte utsikterna för 2022. Men det är ett långsiktigt investeringsfall, säger Kjaer.

Janne Vincent Kjær jämför med tiden efter olyckan vid kärnkraftverket i Fukushima 2011.

– Då pratades det också om att behöva minska beroendet av kärnkraft och det gjorde också att Vestas-aktien steg med 30 procent, säger Kjær.

Analytikern förväntar sig att Vestas-aktien kommer att lugna ner sig efter måndagens storm.

– Om till exempel ett land som Tyskland visar samma handlingskraft i förhållande till förnybar energi som det har gjort militärt, då kan något hända, säger hon och konstaterar att tyskarna har beslutat att öka sin försvarsbudget kraftigt på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

Även Ørsted, som bygger en stor del av sitt resultat på byggande och drift av vindkraftparker, tecknar en ökning med åtta procent.

Omvänt går Carlsberg, som äger bryggerier i både Ukraina och Ryssland, ner nio procent.