Nordex överväger att flytta tysk vindkraftsproduktion till Asien

Nordex enda produktionsanläggning i Tyskland ligger i Rostock och en potentiell omlokalisering kommer att äventyra upp till 2000 jobb. Foto: Nordex

Nordex enda produktionsanläggning i Tyskland ligger i Rostock och en potentiell omlokalisering skulle äventyra upp till 2000 jobb.

Tyska vindkraftstillverkaren Nordex överväger att flytta en del av sin produktion från Rostock i norra Tyskland till Asien i ett försök att sänka kostnaderna.

Det skriver Renewables Now med hänvisning till tidningen Ostsee Zeitung.

Äventyrar arbetsplatser

Övervägandena beror på underskott som vindkraftstillverkaren haft de senaste två åren då stigande kostnader för råvaror och logistik har pressat lönsamheten.

En representant för tyska fackförbundet IG Metall har berättat för nyhetsbyrån DPA att Nordex tänker över framtida produktionen i Rostock, och förändringar är under övervägande, men något slutgiltigt beslut har ännu inte tagits.

Stigande kostnader

Ett potentiellt drag skulle inte vara förvånande med tanke på att den inhemska marknaden inte är viktig för Nordex och detta är förknippat med stigande kostnader, säger Andree Ifflaender, chef för statens Windenergy Network, till Ostsee Zeitung enligt Renewables Now.

Enligt Andree Ifflaender måste den tyska förbundsregeringen och delstaten Mecklenburg-Vorpommern vidta åtgärder för att göra den lokala marknaden mer attraktiv för företag inom sektorn, sänka elskatterna och påskynda utvecklingen av förnybar energi.

Källa: Ostsee Zeitung