EU:s lagstiftare efterlyser nytt samarbete om energiöarna

Elen från ön ska distribueras till Danmark och andra länder runt Nordsjön, som Storbritannien, Tyskland och Nederländerna. Bild: Danska Energistyrelsen

En majoritet i EU-parlamentet är nu för ett alleuropeiskt energiprojekt. EU måste vara först fram när det gäller tekniken, säger den centrala förhandlaren.

– Ett paneuropeiskt projekt kan hjälpa till med ramverket för att medlemsländerna också ska kunna få del av och kunna implementera tekniken, säger parlamentsledamoten Morten Helveg Petersen (R), som varit en nyckelförhandlare för strategin.

Ön ska ligga 80 kilometer utanför Jylland utmed Danmarks västkust och ska omges av till en börjar 200 vindkraftverk. Senare kan antalet utökas till 650. Anläggningen är tänkt att tas i drift  2033 och man räknar då med att den installerade effekten ska ligga på drygt 3 gigawatt.

EU- forcering behövs

Samtidigt som en dansk energiö i Nordsjön fortfarande är ett byggprojekt på ritbordet, riktar EU:s folkvalda representanter redan nu hela uppmärksamheten i riktning mot att etablera ett samarbete på egen hand.

I en nyss antagen rapport skickar nu EU-parlamentet en tydlig uppmaning till EU-kommissionen att forcera fram ett nytt energisamarbete baserat på teknik.