Tyskland och Danmark kommer att stärka samarbetet om havsbaserad vindkraft

- Vi har pratat om vindkraft till havs, där vi vill intensifiera samarbetet. Vi har gemensamma ambitioner på klimatområdet och som grannar har vi samma tekniska idéer om framtiden, förklarade Olaf Scholz. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Steffen Prößdorf

- Danmark och Tyskland måste intensifiera samarbetet om havsvind, sade förbundskansler Olaf Scholz nyligen efter ett möte med den danske statsministern.

Danmark är bland de länder i världen som har högst ambitioner när det kommer till havsvind. Detta kan bana väg för ett utökat samarbete med Tyskland om klimatförändringar.

Efter en arbetslunch i Berlin säger Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) att de har en gemensam önskan att stärka klimatsamarbetet.

Han gick dock inte in närmare på innehållet i samarbetet, men ur dansk industris synvinkel kan uttalandena vara en öppning för ytterligare export av danska havsbaserade vindkraftverk.

Tyskland står inför ett enormt energibehov efter att tidigare förbundskanslern Angela Merkel beslutat att fasa ut Tysklands kärnkraft.

Sedan dess har krisen i Ukraina visat att Tysklands växande beroende av rysk gas präglas av problem.

Mette Frederiksen ser också möjligheten till ett närmare klimatsamarbete mellan Danmark och Tyskland.

På presskonferensen i Berlin konstaterade hon:

-Jag är glad att vi har en ny tysk regering som har satt väldigt höga mål på klimatområdet. Det är viktigt för Europa att ett av de stora länderna på allvar kastar sig in i kampen på klimatområdet, sade Mette Frederiksen.

Hon lyfte också fram förnybar energi som självklart att samarbeta kring.

- Jag tycker också att det är en väldigt spännande idé att göra en klimatklubb för de mest ambitiösa länderna i världen. Det är klart att sett med danska glasögon med vårt mycket höga mål om 70 procents minskning av CO2-utsläppen senast 2030, då vi tar gärna del av det arbetet, underströk Mette Frederiksen.

Den nya tyske förbundskanslern står i spetsen för en koalition som förutom SPD och liberala FDP även omfattar Miljöpartiet. Det har bidragit till att göra den nya tyska regeringens politik grönare.

 

...