Vindø-konsortiet visar intresse för belgisk energiö

Nätoperatörerna Elia (BE) och Energinet (DK) ska samarbeta ytterligare för att skapa en världsnyhet: den första undervattensförbindelsen mellan två energiöar, utbyte av kraft mellan två länder och ta fram energi från havsbaserade vindkraftsparker på land. Danmarks klimat- och energiminister Dan Jørgensen och Belgiens energiminister Tinne van der Straeten undertecknade ett avtal om att bygga sammanlänkningar mellan sina energiöar vid WindEuropes årliga evenemang Electric City. Foto: ELIA

Ett öppet anbud i Belgien är på Vindø-partnernas radar, bekräftar Copenhagen Infrastructure Partners.

Ägarstrukturen för det belgiska projektet ger däremot inte i alla delar ett partnerskap på samma sätt som den framtida energiön i Nordsjön.

Det är inte bara den kommande energiön i den danska delen av Nordsjön som är intressant för Vindø-konsortiet, bekräftar CIP.

De fyra aktörerna Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), Andel, PFA och Pension Danmark, som tillsammans står bakom Vindø-konsortiet attraheras av det belgiska anbudet på konstgjord energi som lanserades nyligen.

Thomas Dalsgaard, partner på CIP, bekräftar detta för EnergiWatch. Vindø är ett av de två konsortier som redan har förklarat sig redo att lägga bud i ett kommande anbud på en dansk energiö.