Habecks miljöpaket för tysk förnybar expansion ska vara klart i april

Tysklands nya ekonomi- och klimatminister Robert Habeck. Foto: Wikipedia

Tysklands nya ekonomi- och klimatminister Robert Habeck räknar med att kunna presentera ett brådskande energipaket klart i april för att säkerställa landets utbyggnad av förnybar energi och fördubbla produktionen av grön vätgas.

En ny vindenergilag, som ska kombinera hänsynen till ny vindkraft och artskydd, reserverar 2 procent av tyska vind- och solkraftsgodkännanden, är ett av många förslag som landets nya ekonomi- och klimatminister Robert Habeck kommer att få godkänt av regeringen redan i april.

Som en del av ett större brådskande paket förväntas detta att bidra till att Tyskland når sina medelmåttiga klimatmål. Det skriver medierna Euractiv och Clean Energy Wire.

- Tveklöst kan svensk politik komma att beröras av den nya tyska politiken. Det finns anledning för den nya svenska regeringen att granska nya och utvidgade samarbetsformer med de tyska makthavarna. Detsamma gäller också för svenska företag som i många affärsmässiga sammanhang kan komma att påverkas av de nya trenderna i Tyskland – med både möjligheter och risker. Miljöpartisten och klimatministern, Robert Habeck hoppas till och med på en fortsättning av en ”Ampel 2-regering” efter nästa förbundsdagsval om fyra år. Vi får se, skriver Hubert Fromlet på Tysk-svenska Handelskammarens hemsida.