Ålandsbanken planerar gigantisk vindkraftspark

Vindkraftverk på åländska öarna Lilla Båtskär och Stora Båtskär i Finland. I fjärran syns fyren Lågskär. Foto: Flickr. Kredit: Franz Airiman

Bara en vecka efter att Ålands landskapsregering presenterade sina vindkraftsplaner meddelar Ålandsbanken om ett jätteprojekt. 

Vindkraftsparkens kapacitet skulle räcka för att förse fyra miljoner hushåll med el.

Ålandsbanken och det svenska vindkraftsbolaget OX2 har skrivit under en gemensam avsiktsförklaring om utvecklingen av ett massivt havsbaserat vindkraftsprojekt söder om Åland. Det handlar om en vindkraftspark med 250 turbiner, som totalt skulle producera 20 terawattimmar per år.

Det motsvarar en årlig elförbrukning för omkring fyra miljoner hushåll. För att ha något att jämföra med finns det i Finland drygt 2,7 miljoner hushåll. Om parken var klar redan i dag skulle det vara Europas största vindkraftspark – men projektet är bara i startgroparna.

Tom Pettersson, vd för Ålandsbankens fondbolag, säger till Helsingforstidningen Hufvudstadsbladet, att det lär dröja mellan fem och tio år innan turbinerna är i gång – om allt går som det ska. Han konstaterar att det tar längre att planera vindkraft till havs än på landbacken.

– Bara projektplaneringen tar tre till fem år och på det kommer byggandet som tar några år till. Det är en stor process att bygga vindkraft till havs, det kräver att man bland annat utreder sådant som om havsbottnen lämpar sig för det, säger Pettersson.

Projektet har fått namnet Noatun, efter havs- och väderguden Niords hemvist i nordisk mytologi. Projektet omfattar förutom den havsbaserade vindkraftsparken en nätlösning för distribution av el till Åland, finska fastlandet, Sverige och Estland.

OX2 är utvecklare av projektet fram tills att det är färdigställt, medan Ålandsbanken Fondbolag fungerar som långsiktig delägare via fonder. Fondbolaget förvaltar i dagsläget ett kapital om cirka fyra miljarder euro.

Källa: HBL