Ørsted köper amerikansk vindkraftspark

Vindparken, som ligger i Morgan County, Illinois och som startade kommersiell drift förra veckan, köptes från fonder som förvaltas av Ares Management Corp. Foto: Ørsted

Det danska energibolaget har köpt en nydriftsatt vindkraftspark på 302 megawatt, där produktionen redan sålts via elköpsavtal med Mcdonalds och Facebook.

Ørsted ökar sin närvaro på den amerikanska energimarknaden med förvärvet av vindkraftsparken Lincoln Land på 302 megawatt, som togs i drift den 17 november.

Vindkraftparken, som ligger i Morgan County, Illinois, har köpts av stiftelser som förvaltas av Ares Management Corporations Infrastructure and Power Strategy för ett ej avslöjat belopp.

Borkum Riffgrund 3

Det danska energibolaget har ingått även ett elköpsavtal med den tyska kemikoncernen BASF på 186 megawatt från den kommande vindkraftsparken Borkum Riffgrund 3 till havs.

Under 2025 är turbinerna vid Ørsteds marinpark Borkum Riffgrund 3 planerade att snurra och nu kan det danska energibolaget meddela att BASF köper en del av kraften.

De två företagen har ingått ett 25-årigt kraftköpsavtal som kommer att skicka 186 megawatt till BASF. Det här är alltså det längsta elköpsavtalet inom havsbaserad vindkraft, uppger Ørsted i ett uttalande.