Siemens Gamesa uppdaterar företagets 15-megawatt-turbin

För Siemens Gamesa är nästa steg när det gäller offshoreturbinen att installera en prototyp. Turbintillverkaren har planerat att detta ska ske nästa år. Bild: Vattenfall

Vattenfall planerar att sätta in en ny och större typ av off-shore-turbin på Siemens Gamesas kommande Norfolk-projekt. Prestandan ligger på 3,6 gigawatt, men turbinen saknar fortfarande CFD-kontrakt.

Detta brukar idag vara prestandan hos havsbaserade vindkraftverk som successivt expanderar. Hos Siemens Gamesa är det dock rotorn på det kommande havsbaserade vindkraftverket som nu får en tidig vridning i riktning uppåt. I samband med offentliggörandet av sitt årsbokslut meddelar turbintillverkaren att havsturbinen finns tillgänglig med en rotordiameter på 236 meter – en bra bit över de 220 meter som turbinen presenterades med i maj förra året.

Samtidigt tillkännagav Siemens Gamesa sin första potentiella köpare av det nya vindkraftverket till havs. Vattenfall är intresserat av använda denna förstorade version i företagets Norfolk-projekt, vars prestanda i form av två parker, Vanguard och Boreas, förväntas omfatta 3,6 gigawatt.

- Med den här turbinen är jag övertygad om att vi kommer att befästa vårt ledarskap inom havsbaserad vindkraft, säger vd Andreas Nauen.

Det svenska energibolaget lägger bud med Norfolk-projektet i den fjärde omgången av den brittiska CFD-upphandlingen, som avgörs nästa år. Innan ordern blir fast och slutgiltig krävs därför först att Vattenfall säkrar ett differenskontrakt och sedan att ett slutgiltigt investeringsbeslut tas.

För Siemens Gamesa är nästa steg när det gäller offshoreturbinen att installera en prototyp. Turbintillverkaren har planerat att detta ska ske nästa år.

I och med installeringen den större rotorn och genom fortsatt effektoptimering på upp till 15 megawatt är Siemens Gamesa helt i linje med Vestas vad gäller specifikationer. Förra året tillkännagav den danska turbintillverkaren sin kommande offshore-turbin V236-på 15 megawatt. Den största turbinen i de kommande

tillverkas av Ming Yang, som har rapporterat om produktion av en offshore-turbin på 16 megawatt med en rotor på 242 meter.

 

...