Tyskland kommer att lätta på energikonsumenternas stigande prisbörda

De kraftigt stigande tyska gaspriserna är ett speciellt problem för landets förhållandevis många gaskonsumenter. Bilden visar ett av Tysklands största energibolag Gasag AG:s huvudkontor i Tyskland. Foto: Gasag AG

Tyskland planerar att minska trycket på konsumenter, som för närvarande upplever stigande energiräkningar, genom att sänka en tilläggsavgift med 43 procent för nästa år meddelar landets regering, enligt Reuters.

Tilläggsavgiften till producenter av förnybar energi väger tungt på konsumenternas elräkningar och kommer att sänkas till cirka 3,7 cent per kilowattimme (kWh) år 2022 från nuvarande 6,5 cent.

Enligt källor Reuters har talat med kommer den tyska regeringen att kompensera producenternas förluster med ett bidrag på 3,25 miljarder euro i form av sänkning av en så kallad EEG-avgift.

Tyskland har de högsta elpriserna i Europa, delvis på grund av tidigare subventioner, som har fasats ut för att stödja nya investeringar i grön energi.

Under de senaste 12 månaderna har energiräkningarna stigit med 9,3 procent till rekordhöga 1255 euro för ett års konsumtion i oktober för ett allmänt tyskt hushåll enligt prisportalen Verivox, skriver media.