Siemens Gamesa lanserar 5. X -plattformen

Tillverkaren meddelar att turbinerna också finns i lägre konfigurationer. I framtiden kommer således 5. X -plattformen att vara tillgänglig i intervallet från 5,8 till 6,6 megawatt. Foto: Siemens Gamesa

Turbintillverkarens hörnsten i den nyligen uppskjutna restaureringen av landvindavdelningen uppgraderas nu formellt till samma storlek som debutordern 2019.

 Det stora vindkraftverket 5. X på land har upprepade gånger lyfts fram av vd Andreas Nauen som "hörnstenen" som så småningom skulle bygga om den förlustbringande landvindsavdelningen som var huvudorsaken bakom fjolårets eldning av föregångaren Markus Tacke. Tillsammans med naturligtvis bättre projektkörning efter flera kostsamma förseningar.

Siemens Gamesa går nu på offensiven. Nu meddelas en uppgradering av 5. X-plattformen som nu bestått av de två turbinerna SG 6.6 155 och SG 6.6 170.

 - Lanseringen av Siemens Gamesas 5.X -plattform har visat att det är en konkurrenskraftig teknik som levererar en attraktiv livstidskostnad (LCOE) för våra kunder. Teknik som denna hjälper Siemens Gamesa att låsa upp vindens fulla potential genom att öka dess kraft i våra turbiner och leverera fler banbrytande lösningar inom vindsektorn på land, säger vd:n för landvind, Lars Bondo Krogsgaard, i ett uttalande.