Hur du fixar ditt hemmakontor så att (inte bara) ryggen inte blir lidande

Hemmakontoret har blivit ett fenomen, särskilt under det senaste året. Ett antal företag har inkluderat det bland sina förmåner för anställda som klarar sig med en dator på jobbet och som inte är beroende av kontors- eller annan utrustning. Vissa personer arbetar enbart hemifrån, medan andra byter ut kontoret mot hemmiljön minst en gång i veckan. Oavsett vilken grupp du tillhör har du säkert funderat på hur du ska organisera ditt arbetsområde och dina sittplatser. Att arbeta halvt liggande i soffan kan verka bekvämt, men bara tills ryggen börjar gnälla.

Växla mellan sittande och stående arbete

Experter är överens om att det är en bra idé att stå upp åtminstone en liten stund varje dag. Vi sitter trots allt i timmar. Att sitta länge har en negativ effekt på ämnesomsättningen, vilket har kopplats till fetma och naturligtvis orsakar smärta i nacken, ryggen och ryggraden. Att stå kan vara ett botemedel mot dessa problem, men det kan också vara ett verktyg för att öka den totala produktiviteten. Var bara försiktig så att du inte överdriver. Om du är van vid att sitta hela dagen kommer sex timmars stående arbete inte att göra dig någon nytta. Om du står länge kan dina ben börja bli lidande. Därför är det bäst att växla mellan de två positionerna regelbundet. För mindre lägenheter och kontor som inte har plats för två skrivbord är ett höj- och sänkbart skrivbord ett bra val och kan lätt anpassas till dina nuvarande behov. De med elektrisk styrning är idealiska för enkel hantering.

Ibland ersätta stolen med en sittpåse

Även om en kontorsstol är en mycket bra sak är det inte alla som har en sådan i sitt hem. Dessutom leder den mjuka dynan ofta till en alltmer ergonomiskt onaturlig position. En intressant och ryggvänlig lösning kan vara en sittpåse som anpassar sig till kroppens form och inte trycker på ryggraden. Det är trycket på ryggraden när man sitter fel i en stol med fast rygg som kan orsaka rygg- och huvudvärk. Inget får dock vara överdrivet, så växla inte bara mellan sittande och stående, utan även mellan sittpåsar och stolar. När du sitter i en stol ska du se till att dina vader står i rät vinkel mot låren och att dina fötter kan vila bekvämt på golvet.

Ta regelbundna pauser för att sträcka ut och vila ögonen

Att sitta, skriva och titta på datorn i flera timmar skadar inte bara ryggen utan även händer och ögon. Glöm därför inte att ta regelbundna pauser för att sträcka ut dina kroppsdelar och ge dem vila. Sträck ut armarna och ryggen, och glöm inte att växla mellan att titta på ett nära och ett avlägset objekt, helst ut genom fönstret och ut i landskapet. Detta tränar dina ögon. Om du redan upplever att det bränner på grund av torrhet kan du prova fuktgivande ögondroppar.