Spanien och en del andra länder har uppmanat EU -kommissionen att ompröva systemet om hur el säljs på den europeiska marknaden.
Det finns inte omedelbart på ritbordet, men energi- kommissionär Kadri Simson har därefter meddelat att EU -kommissionen kommer att erbjuda länder vägledning för att hantera stigande priser.
Konsumenter kan hjälpa till att sänka energipriserna om de kommer ihåg att släcka lamporna och sänka värmen.
I Danmark varnar energibolaget Seas-NVE konsumenterna för "en vintersäsong med utomordentligt höga priser på den danska elmarknaden".
- Det är en slump av flera saker som gör att priserna i Europa har stigit betydligt under de senaste 12 månaderna, säger Lars Aagaard, vd för branschorganisationen Dansk Energi
- Ekonomin har tagit fart, så vi använder mer energi. Det har regnat mindre än vanligt i Norge, så vi får mindre vattenkraft därifrån. Och en reform av det europeiska CO2 -kvotsystemet har gjort föroreningar dyrare.
- Och dessutom ser vi markant stigande gaspriser i Europa. Och allt detta gör el betydligt dyrare - cirka 2,5 gånger dyrare än för 12 månader sedan.
- Och gaspriset har exploderat. Vi håller på med något som ser ut ungefär sex gånger dyrare än för 12 månader sedan. Så det är en mycket våldsam utveckling, säger han.
Under veckan har energipriserna tagit upp agendan i EU:s regi, där flera medlemsstater vid ett möte har uttryckt oro över de stigande priserna.
Enligt Lars Aagaard är det svårt att göra något åt högre priser nu och här. Men på sikt kommer det att sänka priserna om det finns mer sol- och vindkraft.
Konsumenterna kan dock själva påverka.
- Som konsumenter kan vi alla bara överväga om vi kan använda lite mindre energi. Det kommer att fungera snabbast.
- Och vi kanske inte har 23 grader i vårt hus, men bara 21. Det blir det första rådet, säger Lars Aagaard.