Nordex: "Marknaden klarar högre priser"

Nordex-gruppen introducerade nyligen N163/6.X-turbinen för företagets produktportfölj. Koncernen följer nu upp sitt tillvägagångssätt som började med introduktionen av Delta4000-serien, som presenterades för första gången 2017, med ett flexibelt effektområde - inledningsvis med 4 megawatt+ -klassen, följt av 5 megawatt+ -klassen - och nu med 6 megawatt+ klass.

Den tyska turbintillverkaren anser att de stigande kostnaderna måste överföras till slutkunden.

Det verkar finnas en växande enighet bland vindkraftverkstillverkarna om att turbinpriserna behöver justeras uppåt för att återspegla stigande råvarukostnader.

Vestas och Siemens Gamesa har tidigare indikerat ett behov av justeringar, och nu finns liknande rapporter från den tyska vindkraftverkstillverkaren Nordex.

- På medellång sikt måste vi som bransch föra vidare kostnader till slutkunden, säger Ibrahim Özarslan, chef för Europadivisionen på Nordex, i en intervju med Recharge News.

Transportkostnaderna i allmänhet och stålpriserna i synnerhet skapar för närvarande motvind för vindkraftsindustrin, vilket också påverkades av de senaste räkenskaperna från Siemens Gamesa och Vestas.

Andreas Nauen, vd för Siemens Gamesa, sa till en tysk tidning förra månaden att företaget kan höja priserna med 3-5 procent, som en följd av stigande råvarupriser.

På Nordex påpekar Ibrahim Özarslan att vindkraftsägare kan dra nytta av en höjning av spotpriserna på el, och att marknaden enligt hans mening därför kan absorbera en ökning av turbinpriserna och fortfarande vara konkurrenskraftig.

- Vi befinner oss redan i diskussioner med våra kunder, säger Ibrahim Özarslan och tillägger att den procentuella ökningen kan variera mellan regionerna.

Intervjun med Recharge News genomfördes inför Husum Wind -konferensen, som går av stapeln den här veckan.