General Electric vinner första omgången i en strid om patenträtt

Transport av General Electrics turbinblad i USA. Foto: GE

Siemens Gamesa kränker GE:s patenträttigheter på det sätt som Siemens Gamesas vindturbiner är anslutna till nätet, lyder domen.

- General Electric (GE) har vunnit den första rättsliga uppgörelsen i en amerikansk handelskommission i ett försök att hålla Siemens Gamesa utanför den amerikanska vindkraftmarknaden efter patenttvister, skriver Bloomberg News.

Clark Cheney, som är domare i US International Trade Commission, har slagit fast att General Electric har rätt i en strid om patenträtt

Det övergripande domstolsbeslutet måste nu ses över av kommissionen. Ett slutgiltigt beslut i ärendet väntas senast den 10 januari 2022.

Enligt Bloomberg News är GE:s mål att få Siemens Gamesa att betala ersättning för användningen av tekniken. Innan fusionen med Siemens vindkraftavdelning hade Gamesa licens att använda tekniken, men efter sammanslagningen har detta inte varit giltigt.

Andra vindkraftverkstillverkare som Mitsubishi Heavy Industries och danska Vestas har tidigare gått med på att betala ersättning till GE efter att det amerikanska företaget väckt talan mot dem.

General Electrics aktie är marginellt positiv på den amerikanska eftermarknaden och ligger för närvarande på 102,04 dollar.