Kina fortsätter sin världsledande kurs inom havsbaserad vindkraft

Kina har överträffat Storbritannien som världens största operatör av installerad vindkraftkapacitet till havs med hjälp av olje- och gasföretag som bidrar till vindboomen till havs. Det är utöver den kapacitet på 280,8 gigawatt vindkraft på land som Kina idag har, vilket också är världens största. Foto: Sinovel Wind Group Co., Ltd

Samtidigt som den havsbaserade vindkraften upplevde ifjol sitt näst bästa år någonsin trots coronapandemin, bär Kina för tredje året i rad facklan som det land som har installerat de flesta havsbaserade vindkraftverk i världen.

Det visar branschorganisationen Global Wind Energy Councils (GWEC) senaste översiktsrapport, Global Offshore Wind Report.

Coronapandemin gjorde det inte mycket sämre för vindkraftsindustrin till havs. Under alla omständigheter installerades 6,1 gigawatt ny kapacitet 2020, medan 2019, som förresten var året med den högsta kapacitetsökningen någonsin, kunde stoltsera med 6,2 gigawatt ny kapacitet. 

- Det är fantastiskt att notera att coronapandemin inte hade någon större inverkan på sektorn, även om det var förseningar ifråga om tillståndsgivning och vissa projekt har tagit längre tid att installera. Havsvind är en hälsosam sektor med en mycket lovande framtid, konstaterar Alastair Dutton, som är ordförande för GWEC: s Global Offshore Wind Unit i rapporten.