Vattenfall planerar att ansluta havsbaserad vindkraftpark till dansk energiö

Danska statliga Energinet har tidigare visat hur en konstgjord energiö skulle kunna utformas. Foto: Energinet

Det svenska energibolaget planerar att koppla upp 2 gigawatt stark havsbaserad vindkraftpark på de planerade energiöarna från och med 2028.

- En lösning man kommer att se mer av senare, säger Vattenfalls VD.

Sweco har utsetts som teknisk rådgivare åt danska Energistyrelsen för utformningen av världens första energiö. Avtalet löper på fyra år med ett totalt värde av cirka 70 miljoner kronor.

Kriegers Flak är Skandinaviens för närvarande största marinpark med sina 72 turbiner. Nyligen invigdes Kriegers Flak med den typ av stora armrörelser som hör till sådana här invigningar.

- Danske TV -programledaren Anders Breinholt underhöll som man brukar göra under en konferens och danske näringsministern Simon Kollerup berömde, något överdrivet, hur parkens servicecenter vid Klintholms hamn kommer att sysselsätta 6-700 personer, medan ceremoniell driftsättning av vindkraftverken till havs utfördes av den danske kronprinsen Frederik, beskrev Energi Watch.

Med sina 604,8 megawatt är denna havsbaserade vindkraftpark också Danmarks största. Ja, faktiskt den största i hela Skandinavien. Även om expansionen i de andra nordiska länderna hittills har varit ganska begränsad i form av den 13-år gamla svenska Lillgrund-parken på 110 megawatt som närmaste konkurrent om titeln.