USA:s president Joe Biden vill göra det billigare att etablera sol- och vindkraftparker

Ett av Joe Bidens mål är bland annat att minska utsläppen av växthusgaser med 50-52 procent fram till år 2030, mätt i förhållande till 2005. Foto: Creative Commons 2-0, Kredit: Phil Rhoeder

USA:s president Joe Biden planerar att göra det billigare att bygga sol- och vindkraftparker i allmänna utrymmen.

Därför måste reglerna för förnybar energi ses med nya ögon, eftersom USA:s president och hans regering bekämpar den globala uppvärmningen genom att påskynda utvecklingen av ren energi och gå motsatt väg under olja och kol, skriver tidningen National Post.

- Vi inser att världen har förändrats sedan förra gången vi hade fokus på dessa saker och därför måste de uppdateras, säger Janea Scott, seniorrådgivare till det amerikanska inrikesdepartementet och landmineraler, till Reuters.

Nyligen meddelade det amerikanska inrikesministeriets kontor för markområden att det har inlett en evalueringsprocess när det gäller reglerna för förnybar energi på allmän mark.

Bland annat kommer han att eliminera koldioxidutsläpp i elsektorn senast år 2035. Och om el ska produceras via till exempel solenergi vid den tiden kommer det att kräva ett område större än Nederländerna, visar siffror från Rystad Energy till Reuters.