Kinesiskt företag tillkännager lansering av rekordhöga havsbaserade vindkraftverk

I ett uttalande nyligen meddelade MingYang att turbinen kommer att kunna producera 80 000 megawattimmar el per år, vilket skulle vara tillräckligt för att försörja över 20 000 hushåll. Bild: MingYang Smart Energy

Med en höjd av 264 meter (866 fot), en rotordiameter på 242 meter och en bladlängd på 118 meter kan MySE 16.0-242, betecknas som världens hittills största vindkraftverk till havs. MingYang Smart Energy säger att MySE 16.242 vindkraftverk kommer att ha en prestanda på 16 megawatt.

Med omfattningen av både turbiner och havsbaserade vindkraftparker görs också försök att få inblick i hur MingYang Smart Energy´s gigant kan anpassas till den marina miljön.

MingYang Smart Energy har släppt detaljer om ett enormt nytt havsbaserat vindkraftverk, där det kinesiska företaget siktar på att installera en prototyp senast 2023 innan kommersiell produktion påbörjas under näst följande år.

MingYang är ett av flera företag som försöker öka upp storleken på havsbaserade vindkraftverk. GE Renewable Energy: s Haliade-X-turbin kommer till exempel att ha en spetshöjd uppe på 260 meter och 107 meter långa blad.

Dess prestanda kommer att kunna konfigureras till 12,13 eller 14 megawatt. En prototyp av Haliade-X, i Nederländerna, har en spetshöjd på 248 meter.

På andra håll har Vestas avslöjat planer på en 15 megawatt stark turbin, medan Siemens Gamesa Renewable Energy vill utveckla en 14 megawatt-modell, SG 14-222 DD, som också kan ökas till 15 megawatt om det behövs.

Allt eftersom tekniken utvecklas ökar storleken på turbiner. I en rapport som publicerades tidigare i år meddelade industrigruppen WindEurope att den genomsnittliga nominella kapaciteten för turbiner som installerades i Europa förra året var 8,2 megawatt, en ökning med 5 procent jämfört med 2019. Prestandan avser den maximala mängd som en turbin kan producera, inte nödvändigtvis vad den är i stånd att alstra för närvarande.

Kina är fortfarande starkt beroende av fossila bränslen men landet håller också på att bli en kraftutvecklare av stort mått inom havsbaserad vind.

Enligt data från GWEC Market Intelligence installerade Kina mer än hälften av planetens vindkraft till havs förra året.