Japan förväntas höja andelen grön energi

Solfångare i Japan. Foto: Kredit: Σ64

Grön våg i Japan? Det verkar dock vara först och främst solenergi som prioriteras högre.

Japan har som mål att närma sig 40 procent av energin under budgetåret 2030 måste komma från förnybar energi.

Det skriver den japanska tidningen Nikkei utan att nämna några källor enligt Bloomberg News.

Det är dock främst solenergi som ligger högst upp på önskelistan, och här förväntas målet höjas till 36-38 procent, vilket är 14 procentenheter över det nuvarande målet enligt planutkastet, som förväntas presenteras snart.

Kärnenergi förväntas vara kvar på 20-22 procent av energimixen, medan andelen från fossila bränslen minskas till 41 procent. från det nuvarande målet på 56 procent.

Japansk vindkraft ökar

Vestas har vunnit en order på 113 MW vindkraft i Japan, meddelade företaget nyligen i ett pressmeddelande.

Ordern inkluderar leverans och kontroll av installationen av 27 av Vestas V117-4.2 megawattstora vindkraftverk i Sumita Tono Wind Farmder vindkraftspark utvecklad av Green Power Investment (GPI).

Inkluderat i beställningen är också ett flerårigt serviceavtal.

- Vi är glada över att kunna samarbeta med GPI om denna historiska ordning i Japan, säger Purvin Patel, chef för Vestas Asia Pacific, i pressmeddelandet.

- Med denna order är vi fortsatt engagerade i att bidra till Japans mål om CO2-neutralitet, samtidigt som vi visar vår förmåga att skräddarsy de bästa lösningarna för våra kunder, fortsätter han.

Leverans av turbinerna kommer att ske under första kvartalet 2022, medan idrifttagningen är planerad till fjärde kvartalet 2022.